USAID

Istraživanja pokazuju da će u ugostiteljstvu BiH do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika!

PROFI nudi strukturirani program obuke nekvalificiranim, kvalificiranim, profesionalnim i tehnički osposobljenim osobama

Program PROFI USAID-a. Ilustracija

E. T. / Fena

12.12.2022

Istraživanja pokazuju da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika!

Kako bi riješila taj problem, Vlada SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavljuje pokretanje PROFI program obuka na radnom mjestu sa 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine, za brže integriranje novih, profesionalno obučenih radnika u sektoru turizma i ugostiteljstva.

USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma u BiH potpisuje u utorak, 13. decembra, od 10:30 do 12:30 u Hotelu Evropa u Sarajevu izvedbene planove PROFI program obuka na radnom mjestu s hotelima Holiday, Evropa, Courtyard by Marriott Sarajevo, Termag, Vučko, Tarčin Forest Resort and Spa, Pino Nature, Swissotel, Novotel Bristol ibis Styles i restoranom Druga kuća.

Cilj FROFI programa obuka je unaprijediti profesionalnost i poboljšati standarde u vodećim hotelima i restoranima u BiH, putem certificiranog plana koji se temelji na profesionalnim standardima i strukturiranoj obuci na radnom mjestu. Osmišljene su paralelne aktivnosti za pokretanje iste inicijative na području Banja Luke, a u budućnosti će biti dodane i ostale regije BiH.

PROFI nudi strukturirani program obuke nekvalificiranim, kvalificiranim, profesionalnim i tehnički osposobljenim osobama, kako bi svi dosegli neophodne kompetencije unutar discipline koju su sami odabrali. Program nudi certificiranje kvalifikacija specifičnih za turizam, koje će priznavati sektor i sektorske institucije. Edukacija je dodatno poboljšana strukturiranim programom koji obuhvata profesionalne standarde, materijale za učenje, obuku koju u okviru radnog mjesta vrše certificirani edukatori te sistem ocjenjivanja i dodjele certifikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.