OKRUGLI STOL

Mahić Samardžić: Rodne predrasude mogu ugroziti integritet sudija

USAID/JACA podržava jačanje kapaciteta partnerskih sudova i tužilaštava za borbu protiv korupcije

Projekat 'Pravosuđe protiv korupcije BiH'. Udruženje žena sudija u BiH

FENA

7.3.2024

Rodne predrasude u pravosuđu, ukoliko se na vrijeme ne prepoznaju, mogu negativno utjecati na provođenje pravde, istaknuto je na okruglom stolu danas u Sarajevu. Ovaj okrugli sto povodom 10. marta, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sutkinja, organiziralo je Udruženje žena sudija u BiH uz podršku USAID-ovog projekta 'Pravosuđe protiv korupcije BiH' (USAID/JACA).

Podizanje svijesti o rodnim predrasudama

- Činjenica je kako smo mi sudije u poziciji da odlučujemo o ljudskim sudbinama. Stoga je naša odgovornost i obaveza da se kontinuirao preispitujemo, te da smo uvijek svjesni opasnosti koju sa sobom nose prikrivene rodne predrasude koje nesumnjivo mogu dovesti u pitanje našu nepristrasnost u odlučivanju, ali ugroziti i naš integritet - rekla je ovom prilikom Amela Mahić Samardžić, predsjednica Udruženja žena sudija u BiH.

Učesnici na okruglom stolu su se složili kako nedostaje edukacija usmjerena na prepoznavanje rodnih predrasuda koje mogu postojati u pravosuđu, te da su događaji poput ovog odlična platforma za razmjenu iskustava između sudija i podizanje svijesti o problematici rodnih predrasuda i stereotipa, te potencijalne diskriminacije.

U radu okruglog stola u čijem fokusu su bila pitanja sudijske etike i integriteta, pored članica Udruženja, učestvovali su i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te nevladinog sektora i medija u BiH.

- Još jedan značajan izazov za integritet sudija mogu biti i društvene mreže. Ukoliko se nosioci pravosudne funkcije odluče da budu prisutni na društvenim mrežama, preporuka je da budu veoma oprezni i da se dobro upoznaju sa svim postavkama društvenih mreža, kako bi zaštitili svoju privatnost i integritet, kako lični, tako i integritet pravosuđa u cjelini - rekla je ovom prilikom Lamija Grebo, novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, jedna od uvodničarki na ovom događaju.

Jačanje kapaciteta žena sutkinja

Udruženje žena sudija u BiH je nevladina organizacija, čija vizija su educirane, osnažene i osvještene sutkinje u oblasti rodne ravnopravnosti, te kvalitet i profesionalizam u radu s ciljem jačanja povjerenja javnosti u sudove.

USAID/JACA podržava jačanje kapaciteta partnerskih sudova i tužilaštava za borbu protiv korupcije, te provodi aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju integriteta u pravosuđu i jačanju transparentnosti, saopćeno je iz Udruženja žena sudija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.