LIDER HDZ-A

Čović: Prvi put imamo partnerstvo, ranije su to bile iznuđene koalicije

Idemo sa popunom Vijeća ministara i to je glavni cilj koji smo obećali da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak, rekao je Čović

Čović: Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kakav smo pravili za Federaciju. Fena

Piše: A. Kukić

15.12.2022

Lider HDZ-a Dragan Čović istakao je danas u Sarajevu nakon potpisivanja sporazuma sa Osmorkom i HDZ-om kako je velika stvar što će se u ovoj godini imenovati novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i usvojiti budžet. 

Čović je naglasio da je dogovor napravljen u jednoj fleksibilnoj atmosferi.

- Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kakav smo pravili za Federaciju. Nastavit ćemo razgovore za resore. Idemo sa popunom Vijeća ministara i to je glavni cilj koji smo obećali da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Istom dinamikom kao za budžet radit ćemo i na drugim pitanjima - kazao je Čović. 


Dodao je kako se ovim sporazumom SNSD-a, HDZ-a i Osmorke unosi jedna potpuno nova dimenzija, te je pozvao javnost da podrži ovakvo razmišljanje.

- Nakon dugo vremena napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su bile iznuđene koalicije. Uvjeren sam da će ova parlamentarna većina biti snažna kako u Vijeću ministara tako i u zakonodavnoj vlasti. U idealno vrijeme potpisujemo ovaj sporazum - poručio je Čović.


Čović je kazao kako je dogovoreno da će se u roku od šest mjeseci nakon uspostave vlasti završiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH poštujući sve presude – evropskih i domaćih sudova.

- Uvjeren sam da ćemo završiti za šest mjeseci - zaključio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.