SRAMOTNO

Parlamentarci očekuju nova povećanja primanja: Političari kupe kajmak

Ovim čine štetu svima nama koji radimo i krvavo zaradimo svoj novac, kazao je Krvavac

Zarada će biti veća i do 1.000 KM. Armin Durgut / Pixsell

Piše: A. Kukić

21.12.2022

Novim Nacrtom zakona o budžetu BiH predviđeno je uvećanje plaća za oko 1.000 KM, i to državnim ministrima, parlamentarcima oba doma i članovima Predsjedništva BiH.

Bitno je napomenuti da će do ovog povećanja doći ukoliko ovaj nacrt dobije potrebnu podršku. Međutim, javnost je šokirana i samom najavom novih povećanja plaća političarima.


Svi se protive

Samostalni sindikat, koji zastupa službenike i zaposlene u institucijama BiH, dobio je dokument novog Nacrta zakona o budžetu i oštro mu se protivi.

Na to ukazuje i predsjednik Saveza sindikata policijskih službenika u institucijama BiH Dragan Krvavac.

- Njima je koeficijent 10, dok policajac ima 1,4. Ovim čine štetu svima nama koji radimo i krvavo zaradimo svoj novac - kazao je Krvavac.


Mirni protesti

Podsjeća da je Sindikat više puta tražio izmjenu Zakona o plaćama i naknadama, odnosno da se iz njega izdvoje policijske agencije.


Krvavac: Sve je loše formulirano. Screenshot

Policajci u državnim institucijama, podsjetimo, zarade do 1.200 KM, a ostvarivanje svojih prava više puta tražili su mirnim protestima ispred zgrade Parlamenta BiH.

- Ne možete policiju uvrstiti u zakon u kojem se nalaze državni službenici, jer imamo različita načela i radne naloge, to je sve loše formulirano jednim zakonom - istakao je Krvavac.

Mogući iznosi

Ako se Nacrt zakona o budžetu implementira u sadašnjem obliku, ovako bi izgledala primanja službenika u institucijama BiH u 2023. godini:

Članovi Predsjedništva BiH – po 6.300 KM

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH – 5.670 KM

Ministri u Vijeću ministara BiH – po 5.355 KM

Zastupnici i delegati Parlamenta BiH – po 5.292 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.