IZVUČENO IZ KONTEKSTA

Pojavio se viralan video, dječak sa Downovim sindromom sjedi sam u holu, direktorica za "Avaz": Sve je inscenirano

Ali evo ja sam tu, ni od čega ne bježim, ja sam spremna na sve, rekla je Zdenka Zovko

Zovko: Stvari nisu onakve kakve se čine. Printscreen

Piše: H. J. I.

21.12.2022

Na društvenim mrežama pojavio se video koji snimljen u vrtiću "Trnoružica" u Širokom Brijegu koji je brzo postao viralan. Na snimku se vidi dječak sa Downovim sindromom kako sjedi u holu vrtića. 



Cijela situacija inscenirana

Prema navodima pojedinaca na društvenim mrežama, dječaku Jakovu je onemogućeno učestvovanje u organiziranoj priredbi. Portal "Avaza" je kontaktirao direktoricu vrtića Zdenku Zovko, koja je istakla da je cijela situacija inscenirana.

- To apsolutno nije tačno. Sutra ćemo dati saopćenje za javnost. Snimak na kojem je dijete ostavljeno u holu, gdje izgleda tako ružno, ja bih se zgrozila. Znači mama kada je krenula kući, obukla je svoje dijete, zatvorila je pred ulaz tako da je ispalo da smo mi to dijete samo zatvorili a mi u drugoj prostoriji radili priredbu - priča nam Zovko.



Ističe da je sve inscenirano da ispadne kao "da je dijete u kavezu".


On je veoma drago dijete

- Znači mama je uzela to dijete, obukla, obula ga u pred ulazu gdje garderoba za djeca i snimila ga. To je veoma drago dijete, dijete sa Downovim sindromom, njemu dajemo slobodu, penjao se na binu, silazio. 

U nekim trenucima sam ga čak ja htjela uzeti do sebe da sjedne da malo odmori, da sjedi duže. Sve je to izvučeno iz konteksta i ružno prezentirano. Ali evo ja sam tu, ni od čega ne bježim, ja sam spremna na sve. Stvari nisu onakve kakve se čine - zaključila je Zovko u razgovoru za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.