NAJLUĐA NOĆ

Doček Nove godine na planinama i do 3.000 KM

Vjerovatno je lani i preklani pandemija utjecala na ogromnu potražnju, rekao nam je jedan od iznajmljivača

Jahorina: Idealno mjesto za odmor. Instagram

Piše: M. Smajkić

23.12.2022

Iako se do najluđe noći u godini broji sitno, u vikendicama i kućama za odmor na planinama, ali i u okolini bh. gradova slobodnih mjesta još ima.

Istina, većina takvih objekata je, prema podacima do kojih smo došli, za Novu godinu bukirana, ali ih je u decembru lani bilo skoro nemoguće pronaći.


Sporije ide

To su nam potvrdili i brojni iznajmljivači koji nude kuće za odmor, apartmane i slične objekte – od Vlašića, Bjelašnice, Jahorine, ali i na drugom kraju BiH, poput Blidinja i Rujišta kod Mostara. I na Bjelašnici i Jahorini, sudeći prema oglasima na društvenim mrežama, slobodnih mjesta u vikend-kućama još ima.

- U odnosu na prošlu godinu, kada je većina objekata iznajmljena u periodu od septembra do oktobra, sada je to nešto sporije izraženo. Ja sam svoj objekt na Babanovcu iznajmio za Novu godinu u novembru, čim sam dao oglas, ali činjenica je da ovdje ima još slobodnih mjesta. Vjerovatno je lani i preklani pandemija utjecala na ogromnu potražnju - rekao nam je jedan od iznajmljivača.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kazao nam je da su svi hotelski kapaciteti od 30. decembra do 3. januara popunjeni. Također, dodao je da su rezervacije i najave za cijeli januar naredne godine odlične.

- Vlašić je uvijek top-destinacija za Novu godinu, ali i inače, tokom cijele zimske turističke sezone. Ove godine je zainteresiranost za Vlašić zaista ogromna - kazao je Matošević.


Od Mostara do Dubrovnika

Kada je riječ o privatnim iznajmljivačima, prema informacijama kojima u TZSBK raspolažu, na ključnim lokalitetima su smještajni kapaciteti popunjeni. Međutim, na ostalima slobodnih mjesta ima, pogotovo zbog činjenice da su cijene za novogodišnji vikend znatno više i kreću se od 800 do 1.500 eura.

Kako nam kaže Ramiz Bašić iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, u odnosu na ljetnu sezonu, cijene su sada znatno pristupačnije.

- Ima interesa upravo za produženi novogodišnji vikend. Uz novogodišnji doček u Mostaru na otvorenom, većina će, vjerovatno, iskoristiti priliku i za izlet do Neuma ili Dubrovnika - istakao je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.