U POSLJEDNJIH PET GODINA

SAD za BiH izdvojile više od 80 miliona dolara za borbu protiv ruskog utjecaja

Više od BiH je u tom periodu primila samo Moldavija, 98 miliona dolara

Američki Kongres. Printscreen

H. J. I.

22.12.2022

Američki Kongres odredio je od 2017. do 2022. godine 1,5 milijardi dolara podrške u okviru Fonda za borbu protiv ruskog utjecaja (CRIF), a za BiH 80.846.580 dolara, navedeno je u izvještaju Fonda. 

Više od BiH je u tom periodu primila samo Moldavija, 98 miliona dolara.


Cilj fonda

Ukupna sredstva ovog fonda za borbu protiv ruskog uticaja za Srbiju iznose 55.567.000 dolara, a za Crnu Goru 50.021.746, piše u izvještaju koji je objavljen na sajtu State Departmenta.

Fond je osnovan 2017. godine kako bi finansirao organizacije civilnog društva u borbi za vladavinu prava, medije, sajber bezbjednost i ostale programe koji jačaju demokratske procese i institucije za suprotstavljanje ruskom uticaju.

Cilj ovog fonda jeste da osigura vanjsku pomoć zemljama "ranjivim na utjecaj i agresiju Rusije" i koje, prenosi Srna, nemaju ekonomske mogućnosti da efikasno odgovore.


Podrška obezbijeđena za članice NATO-a i EU

Ova podrška je obezbijeđena za članice NATO-a i EU, kao i za zemlje koje teže članstvu u ovim organizacijama, uključujući Sjevernu Makedoniju, Albaniju, BiH, Gruziju, Kosovo, Moldaviju, Srbiju i Ukrajinu.

U izvještaju za 2021. godinu navedeno je da je Program za nezavisne medije i civilno društvo u BiH "povećao otpornost medija i organizacija civilnog društva na dezinformacije, podržao istraživačko novinarstvo fokusirano na korupciju, poboljšao sposobnost (organizacija civilnog društva) za borbu protiv korupcije i promovisane obrazovne inicijative za suzbijanje ruskih pokušaja dezinformisanja da podstiče nepovjerenje među etnoreligijskim grupama". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.