RUSKI UTJECAJ

Dodik ne želi ni NATO ni EU, a Dejton sprječava reformu BiH

Pokušati raditi sa ljudima koji BiH žele bolju budućnost

Američki Kongres. Ilustracija

Lj.S/ Avaz.ba

27.5.2019

U Predstavničkom domu američkog Kongresa održano je saslušanje o ruskom utjecaju na prostoru Zapadnog Balkana, a kao zemlja primjer navedena je Bosne i Hercegovina i povezanost Milorada Dodika sa Rusijom.

O toj temi svjedočili su predstavnici uglednih organizacija i bivši američki zvaničnici, koji su istakli da zbog nepostojanja jasne i snažne politike SAD i EU, Rusija na BiH gleda kao na laku metu.

-Rusija je oduvijek gledala na BiH kao na laku metu za svoje aktivnosti u širenju utjecaja i sigurno je da je Milorad Dodik intezivno putovao u Moskvu da se savjetuje sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o strateškom pravcu zemlje. Ali to u suštini predstavlja veto za akcijski plan BiH za članstvo i pristupanje NATO alijansi. Za sada dok je on, ili ljudi poput njega na vlasti, teško je očekivati da će se zemlja priključiti NATO-u ili čak EU. Moramo pokušati raditi sa ljudima koji BiH žele bolju budućnost – rekla je Michael Carpenter iz Penn Biden Centra za diplomatiju.

Tokom zasjedanja se postavilo i pitanje da li Rusija nehotice može potaknuti konflikt na Balkanu, a koji neće moći kontrolirati, a svjedoci su upozorili da je Dejtonski mirovni sporazum spriječava zemlju da se reformiše. 

–Dejtonski sporazum drži BiH, ona ne može krenuti naprijed, ne može se reformisati, a sve to povećava mogućnost Dodika da spriječi mogućnost pristupa Evropskoj zajednici. Tako da vjerujem da će to Rusija podržavati da bi ometala, remetila, da bi potencijalno gurnula talas migracija prema Evropi, šta god mogu da urade da bi odvukli pažnju. Ali to je slabost koju Rusija iskorištava jer EU i SAD nemaju jasnu i snažnu politiku, pa su to omogućile. To je područje visoke zabrinutosti. Problem je što se oko Dodika podiže toliko prašine jer nema mnogo snaga koje bi mu se suprotstavil – kazala je Heather Conley iz Centra za strateške i međunarodne studije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.