U SARAJEVU

Bećirović razgovarao s ambasadorom Katara o saradnji

Ambasador Sultan bin Ali Al-Kater poručio je kako je Bosna i Hercegovina omiljena destinacija državljana Katara, te je izrazio želju da se dodatno produbi turistička saradnja

Sa održanog susreta. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

28.12.2022

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultanom bin Alijem Al-Katerom (Al-Khaterom).

Tokom razgovora ocijenili su kako su politički odnosi naše zemlje i Katara vrlo dobri, bez otvorenih pitanja. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je kako je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose s obzirom na brojne mogućnosti u oblasti robne razmjene. 


Saradnja u oblasti turizma

Identifikovane su oblasti u kojima postoji mogućnost za ulaganje: infrastrukturni projekti, energetika, proizvodnja vode, organske i halal hrane. 

Iskazana je i namjera za još veću saradnju u oblasti turizma, s obzirom na to da je Katar krajem 2019. godine donio odluku da liberalizira vizni režim prema državljanima BiH, odnosno da omogući dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

Ambasador Sultan bin Ali Al-Kater poručio je kako je Bosna i Hercegovina omiljena destinacija državljana Katara, te je izrazio želju da se dodatno produbi turistička saradnja.


Veći broj posjeta

Također, konstatovano je da je do sada realizovan veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Poslije brojnih bilateralnih ugovora koji su potpisani između Bosne i Hercegovine i Katara, tokom susreta sagovornici su se složili o potrebi finaliziranja sporazuma koji su u fazi usaglašavanja između dvije države u oblasti pravde, turizma, kulture i drugim poljima saradnje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović čestitao je ambasadoru i predstavnicima Države Katar na uspješnoj organizaciji Svjetskog prvenstva u nogometu "Katar 2022".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.