REAKCIJE

Akademik Žarko Papić za "Avaz": Izbor Borjane Krišto je dobar znak

Mislim da je veoma dobro da je po prvi put za predsjednicu Vlade izabrana žena i živo se nadam da će svi zagovornici gender ravnopravnosti pozdraviti taj izbor, rekao je Papić

Papić: Žene su bolji dio čovječanstva. Facebook / BORIS SCITAR / PIXSELL

Piše: A. Bajramović

28.12.2022

Izbor Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH je dobar znak, kazao je za "Avaz" akademik Žarko Papić, komentirajući ishod današnje sjednice Predstavničkom doma PS BiH. Dodaje da je to potvrda da je proces uspostave vlasti u BIH započet na efikasan način.

- Također mislim da je veoma dobro da je po prvi put za predsjednicu Vlade izabrana žena i živo se nadam da će svi zagovornici gender ravnopravnosti pozdraviti taj izbor. Moje lično iskustvo govori da su žene bolji dio čovječanstva, nezavisno od partijske pripadnosti – kaže Papić.


Kandidatski status za članstvo u EU, sporazum o konkretnim ciljevima i brza uspostava vlasti od koje se očekuje jednako efikasan nastavak rada, vraćaju tračak nade da bi 2023. godina mogla biti bolja i drugačija od proteklih.


Vedrija godina

- Ja se nadam da će naredna godina biti malo vedrija. Ova koalicija i taj sporazum koji su potpisali Osmorka, HDZ i SNSD daje naznake da je moguće dogovorom rješavati probleme u BiH. To je jedini mogući način.

Naravno da će Osmorka imati ozbiljne probleme sa ponavljanjem nekih pristupa i SNSD-a, i HDZ-a, i tu će se „lomiti koplja“, ali mislim da će veći napadati na ovu koaliciju dolaziti od opozicije u RS, a sada i opozicije SDA i DF u FBiH. Staro je pravilo – lako je ljude prevariti, puno ih je teže ubijediti da su prevareni. Bojim se da opozicija i u jednom, i u drugom entitetu postaje radikalnija i od bivših i sadašnjih pozicija – ističe Papić za portal "Avaza".

Komentirajući dio sjednice u kojem su zastupnici SDA iskazali velika očekivanja i novoj vlasti ispostavili mnogo toga što sami nisu uspjeli riješiti, Papić ističe da je to karakteristika bh političke scene.

- To je psihijatrijski interesantan fenomen, to je preslikavanje svoje u nečiju tuđu svijest. Ja to nisam uspio, htio ili mogao da uradim, a vi mira da ste isti pa vas ja unaprijed kritikujem – dodaje Papić.


Dodik reterira od prethodnih stavova

Očekuje da po kompletiranju Vijeća ministara BiH počne rješavanje otvorenih, delikatnih pitanja, koje je moguće riješiti na dobrobit svih građana. Pri tome misli na pitanja poput državne imovine, izbornog zakona i druge teme.

- Zaslužuje svaku kritiku što se danas u NSRS usvaja taj zakon oko nepokretne imovine, koji naravno liči na prethodne zakone, koji će naravno opet biti u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Ali vrlo je interesantno da taj zakon napada opozicija u RS, da Dodik reterira od prethodnih stavova. S druge strane napadaju ga svi iz FBiH.

Koliko sam razumio, a nisam čitao zakon, tu postoje momenti da je potreban dogovor na državnom nivou oko državne svojine, što je normalno. Stvarno je pitanje zašto više od 20 godina tog zakona o državnoj svojini na nivou BiH nema. Istovremeno, svi žele da zaborave i nikom ne pada na pamet koliko je krčmljenje državne svojine u FBiH – kaže akademik Žarko Papić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.