KAKO DALJE

Ide li BiH ka vrhuncu krize ili konačnim promjenama?

Natjecanje za moć i novac

Na sceni obesmišljavanje institucija države. Agencije

Piše: D. Hadžović

16.1.2021

Iako smo navikli da se u Bosni i Hercegovini nalazimo u stanju gotovo permanentne političke krize, čini se da ona ide ka svom vrhuncu, s obzirom na nefunkcionalnost vlada, pandemijsku, ekonomsku i migrantsku krizu. Politički analitičar Srećko Latal tvrdi da je na sceni obesmišljavanje institucija države.


Političke igre

- Glavni lideri fokusirali su se na političke igre, na natjecanje za moć i pare, a ne na pružanje usluga građanima BiH. Tako su institucije ovdje postale obesmišljene, jer su one godinama tretirane kao servisi vladajućih lidera i sada smo mi u situaciji da one nisu u stanju ispunjavati ni svoje osnovne zadaće - kaže Latal. 

S ovim stavom saglasan je i Žarko Papić, koji ističe za naš list da je sam karakter nacionalnih stranaka morao dovesti do ovoga. 

- Nacionalne stranke u sebi imaju ugrađenu fabričku grešku. One počivaju na lojalnosti, plus nepotizmu, plus što se sve materijalno osigurava kroz korupciju. Taj sistem je funkcionirao dobrih 20 godina, ali on se, međutim, unutar sebe počinje urušavati, jer su se ta tri jednopartijska sistema potpuno potrošila - smatra on. 

Nove vlasti

Latal: Nisam optimista. Arhiv

Papić pak u trenutnom političkom haosu vidi i određenu političku nadu, s obzirom na to da smatra da je on posljednji stadij pred velike političke promjene u zemlji. 

- SDA je na lokalnim izborima izgubila sve veće gradove u FBiH, SNSD je u RS izgubio dva ključna grada i na putu je da izgubi još dva grada. Manje se vidi da je HDZ počeo da gubi, također, velika urbana središta, lošije je prošao u Mostaru nego što je očekivao i, da nije impulsa za nacionalnu homogenizaciju Hrvata kroz projekt Komšić, i HDZ bi puno više pao. Ako ne bude veće gluposti ili opozicije ili međunarodne zajednice, izbori 2022. predstavljat će veliku promjenu vladajućih garnitura - dodaje.

Ipak, Latal je skeptičan u vezi s potencijalima opozicije. 

-I stranke koje su sada u opoziciji bile su manje-više u prošlosti sve na vlasti i pokazivale su slične tendencije kao i sada vladajuće, dakle borba za goli interes i novac. Ne vidim razloga za optimizam u skorijoj budućnosti - smatra Latal.

Papić: Određena nada. Arhiv

Namjerna sabotaža

Papić smatra da iza trenutnog političkog haosa u zemlji velikim dijelom stoji i motiv pojedinih stranaka da sabotiraju rad institucija ove države. 

- HDZ ima svoje zahtjeve oko Izbornog zakona i parlamentarno je nelogično zbog jednog državnog zakona blokirati entitetsku, odnosno Federalnu vladu. Očito postoji tendencija blokada i umrtvljavanja državnih institucija od SNSD-a - smatra Papić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.