ANALITIČAR

Žarko Papić za "Avaz": HDZ nam ukida pravo glasa

HDZ-ovi ministri uvode sankcije građanima BiH a to je put ka nekoj vrsti totalitarne, diktatorske situacije bar u jednom dijelu BiH, rekao je

Žarko Papić za "Avaz": HDZ nam ukida pravo glasa. AVAZ

Piše: A. Bajramović

18.5.2022

Nakon što Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o odobravanju sredstava za održavanje općih izbora u oktobru, politički analitičar Žarko Papić kaže za "Avaz" da je teško naći dovoljno jaku riječ kojom bi se kritizirala takva neodgovornost.

- HDZ-ovi ministri nam definitivno ukidaju pravo glasa. Dakle, uvode sankcije građanima BiH a to je put ka nekoj vrsti totalitarne, diktatorske situacije bar u jednom dijelu BiH. Ogromna je odgovornost HDZ-a za potez koji je napravio a prethodno i drugih aktera na bh političkoj sceni - kazao nam je profesor Papić.

Opstrukcije SDA i DF-a

On ističe da je ovo samo pojavni oblik krize koja ulazi u fazi nekontroliranog haosa, te da je potrebno razumjeti procese koji vode ka tome.

- Izbora mora biti! Sutra je posljednji rok, kako će se naći novac, da li pravno može intervenisati OHR ja ne znam, ali nam se zaoštravanje krize iznenađujuće brzo dešava. Važno je pratiti procese. Svi razgovori oko izbornog zakona su pokazali očitu nezainteresovanost, da ne kažem opstrukciju SDA i Demokratske fronte oko bilo kakvih promjena, nikakav prijedlog promjena nije došao sa strane tzv patriotskog bloka i to pokazuje da njima nije bilo stalo do toga. S druge strane naravno da su HDZ-ovi prijedlozi neprihvatljivi, ali treba voditi računa da iza njih stoje svi politički subjekti unutar hrvatskog nacionalnog korpusa odnosno HNS-a - upozorava Papić.

Trijumfalizam Izetbegovića

Zbog toga, dodaje naš sagovornik, trijumfalizam Bakira Izetbegovića u stvari predstavlja neodgovorno ponašanje prema sudbini države, posebno u kontekstu dramatičnih promjena u svijetu.

- Stabilnost BiH je najvažnija za održivost, suverenitet i nezavisnost BiH. Svašta se može dešavati u sljedećih šest mjeseci ili godinu dana. Ukrajinci - slava Ukrajini - su zaustavili rusku agresiju, ali to ne znači da je problem završen. Šta će ranjeni medvjed uraditi, a govorim o Putinovom režimu, ne smijem ni da razmišljam. Ako je ikom stalo do BiH, stabilnost, konsenzus i dogovor u BiH su najvažnija stvar na svijetu - ističe analitičar Žarko Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.