DOMAĆA LIČNOST GODINE

Lana Pudar, bh. plivačica: Zlatna Mostarka ponos BiH

Ovakvim rezultatima i napredovanjem pokazala je da je još u usponu i da će svoje krajnje granice tek ispitati

Lana Pudar: Svjetska sportašica, a naša. Facebook

Piše: Er. Bijedić

31.12.2022

Urednički kolegij „Dnevnog avaza“ donio je odluku da za domaću ličnost za 2022. godinu proglasi zlatnu Mostarku Lanu Pudar. Priznanje joj je dodijeljeno jer je tokom čitave 2022. godine bosanskohercegovačkoj javnosti donosila najviše radosti svojim sportskim rezultatima.


Rezultati za pamćenje

Lana je u 2022. godini napravila još jedan sportski iskorak i na kraju u jakoj konkurenciji ponijela titulu najbolje sportašice u svim izborima najuspješnijih u 2022. godini.

Mostarka je krajem juna prvi put u karijeri nastupala na Svjetskom seniorskom prvenstvu u velikom bazenu (Budimpešta) i izborila dva finala. U disciplini 200 metara delfin je zauzela šesto mjesto (najbolji rezultat bh. plivanja u historiji), dok je u disciplini 100 metara delfin bila osma.

Iz Budimpešte će Lana posebno pamtiti državni rekord na 200 metara delfin (2:07.58), kao i činjenicu da se radi o drugom isplivanom rezultatu svih vremena u Evropi za djevojke do 17 godina.

Potom je na Mediteranskim igrama osvojila dva zlata (100 i 200 metara delfin) i postavila rekord MI sa 57,55 na 100 metara delfin, da bi na Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu osvojila srebro na 100 te dva zlata na 50 i 200 metara delfin.



Zlato iz Rima

Tako je tek uslijedio njen najveći rezultat – s Evropskog prvenstva u Rimu, gdje je osvojila dvije medalje, bronzu na 100 metara delfin i zlato na 200 metara delfin, kao najmlađa učesnica finalne trke, čime je posebno oduševila. Godinu je zaključila petim mjestom na 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, održanom u Melburnu.

Postignutim ličnim, a ujedno i državnim rekordima ove godine Lana je potvrdila da i dalje napreduje.

Ovakvim rezultatima i napredovanjem je pokazala da je još u usponu i da će svoje krajnje granice tek ispitati. Zato s ushićenjem možemo očekivati njenu sljedeću takmičarsku godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.