NAPRELJE

Mještani sela kod Sanskog Mosta na nogama: Blokirali saobraćaj, protive se otvaranju rudnika uglja

Kako je za portal "Avaza" potvrđeno iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, patrole su na licu mjesta, ali nije bilo potrebe za nekim intervencijama

Piše: E. Ćosić

2.1.2023

Protest mještana. Facebook / Sanski Most News

U selu Naprelje, kod Sanskog Mosta, mještani su izašli na cestu i blokirali saobraćaj, jer se protive otvaranju rudnika uglja na mjestu gdje je prije nekoliko decenija zbog iskopa pokrenuto klizište.

Sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka tu se zbog rudnika pojavilo klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća i zbog kojeg je, nakon dodatnih istraživanja rudarenje zabranjeno.

Tvrde da istraživanja o zemljištu govore njima u prilog, te da kompanija koja bi trebalo da započne iskopavanje, nema potrebne dozvole. 

Osnovni razlog zbog kojeg mještani Gornjeg Kamengrada istrajavaju u svojoj borbi jeste da se ne ponovi ono što se dogodilo prije, otprilike, 40 godina, kada je veliko klizište zbog iskopavanja uglja ugrozilo nekoliko desetina kuća, groblje, živote nekoliko hiljada ljudi, zbog čega je tadašnja vlast trajno odlučila da ga zatvori.

Mještani ne žele ni da se ponovi slučaj "sela Gorice", gdje je nekada bilo prelijepo jezero, a sada je tu ruglo.

Kako je za portal "Avaza" potvrđeno iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, patrole su na licu mjesta, ali nije bilo potrebe za nekim intervencijama. 

Za sada je riječ o mirnim blokadama. Mještani Naprelja pozivaju na društvenim mrežama sve koji su u mogućnosti da se pridruže. 

Kako saznaje portal "Avaza", opet će biti organizovan sastanak mještana i predstavnika Lager firme na rudniku.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.