UVREDA ZA ŽRTVE

IGK Kanada: Zaustavite prikazivanje filma koji negira genocid u BiH u Sarajevu

Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, saopćeno je

IGK Kanada: Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva. Avaz

A. Č.

3.1.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvao je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da upotrebom svih demokratskih sredstava zabrani najavljenu projekciju filma Borisa Malagurskog, "Republika Srpska: Borba za slobodu” u Sarajevu.

- Planirana projekcija filma u Sarajevu je velika uvreda za žrtve opsade Sarajeva, posebno sarajevske djece. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskom nacizmu, agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima – Sarajlije se ne daju pomesti, Bosna i Hercegovina ne može nestati - navodi se u saopćenju IGK Kanada.


Izjednačavanje žrtava genocida i zločinaca

- Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv "ropstva" i "borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.


Sarajevo zaslužuje mnogo bolje od ovog filma

IGK je pokrenuo peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu RS koju je potpisalo više od 35.000 potpisnika. Peticija zajedno sa potpisnicima je poslana gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske unije.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine se ne smije dozvoliti u Sarajevu. Jer filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve Sarajeva, ali i i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Sarajevo zaslužuje mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve Sarajeva mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog. Zato nemojte dozvoliti da premijera ovog filma u Sarajevo ostane zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji Sarajeva.

Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Zabranom prikazivanja filma vi lično kao gradonačelnica Sarajeva možete dati veliki doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, ali i nadu žrtvama Sarajeva da nisu ostale same u traženje istine i pravde - saopćeno je iz IGK Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.