KORIDOR 5C

Zahuktali se radovi na izgradnji najimpozantnije građevine: Spojena četiri gigantska stuba mosta Počitelj

Uoči Nove godine završeni stubovi S5 i S4, visoki 88 i 91 metar, čime je izgrađeno novih 147 metara mosta

Most Počitelj: Do sada urađeno nešto manje od pola kilometra mosta. AVAZ

Piše: M. Smajkić

5.1.2023

Na gradilištu mosta Počitelj, najimpozantnije građevine na Koridoru 5C, jučer je bilo radno. Za novogodišnje praznike radnici su bili slobodni dva dana, jer, zbog davno probijenih rokova, vremena za predah nema.


Vidljiv napredak

Tako je u odnosu na novembar, kada je naša ekipa bila na ovom gradilištu, itekako vidljiv napredak.

Uoči Nove godine, kako nam je rečeno, spojeni su stubovi S5 i S4, visoki 88 i 91 metar, čime je izgrađeno novih 147 metara mosta. Sada je ukupno povezano nešto manje od 500 metara mosta koji se proteže u dužini od skoro kilometar.

Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine spojeni su stubovi visine 97 i 92 metra, označeni kao S2 i S3, dok su S3 i S4, visine 91 metar, spojeni u junu.

Trenutno je fokus radova na krajnjim stubovima, i to na stubu S1, visine 92 metra, koji se nalazi uz sami tunel na magistralnoj cesti M-17, te onaj najmanji, čija je visina 66 metara.

Nakon izgradnje rasponske konstrukcije na ovim stubovima, uslijedit će njihovo spajanje sa susjednim S2 i S5.

Svi stubovi imaju istu, jednaku geometriju, dok je S2 najveći te su svi ostali njegove kopije skraćene na odgovarajuću dužinu.


Probijeni rokovi

Također, za nekoliko dana bi trebala početi izgradnja upornjaka mosta U2, koja je u velikoj mjeri zavisila od dinamike radova na LOT-u 1, odnosno poddionici Počitelj – Zvirovići, koja je dio dionice Počitelj – Bijača. Izgradnja drugog upornjaka mosta neće ni približno biti zahtjevna, kako nam je rečeno, kao što je bio slučaj kod prvog.

Kolosalni most trebao je biti završen u martu prošle godine, a do sada su, u dva navrata, probijeni rokovi, uz prvobitni, izvođači su se bili obavezali da će građevinu završiti do 5. septembra 2022. godine, ali je i taj rok probijen.

Najviši u regionu

Most Počitelj, koji će, kada bude izgrađen, biti jedan od najviših u regionu, grade azerbejdžansko-kineski konzorcij „Azvirt Limited Liability Company“ te „Sinohydro Corporation Limited“ i „Powerchina Roadbridge Group Co.“, dok je podizvođač „Hering“ iz Širokog Brijega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.