KANTON SARAJEVO

Isplata naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada

U obračun su uključene 934 osobe za 1.422 djece. Ilustracija

A. Č. / Fena

8.1.2023

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se od februara 2022. godine obračunavaju centralizirano, uz plaćanje Ministarstva za boračka pitanja KS direktno prema bankama.

Kada je riječ o pravu na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječji dodatak), isplata je počela od srijede 4. januara, uz napomenu da se naknada od septembra isplaćuje u novom uvećanom iznosu od 93,85KM po djetetu. U obračun su uključene 934 osobe za 1.422 djece.

Po pravu na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce „Partizanske spomenice 1941“ i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa, isplata je počela od četvrtka, 5.januara. U taj su obračun uključene 753 osobe.

Po pitanju personalne asistencije za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, isplata je počela od petka, 6. januara. U obračun je uključeno 145 osoba.

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 9. januara, a u taj obračun su uključene 2.964 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.