ZASTUPNIK SDP-A

Damir Mašić: Očekujem usvajanje budžeta FBiH do kraja mjeseca

Vlada će imati dovoljno vremena da ga analizira i eventualno uputi rebalans budžeta u nastavku godine, istakao je Mašić

Damir Mašić. FENA

Piše: E. A.

11.1.2023

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić ističe da je evidentno da će sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH biti održana iduće sedmice, što je preduslov za nastavak konstituiranja vlasti u FBiH, te usvajanja budžeta, što je trenutno prioritet.

- Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca kao Zastupnički dom zajedno sa Domom naroda usvojiti budžet, a Vlada će imati dovoljno vremena da ga analizira i eventualno uputi rebalans budžeta u nastavku godine - kazao je Mašić.

Dodao je i to da postoji stabilna većina u oba doma parlamenta, te će prije ili kasnije biti izabrana izvršna vlast.

Kako kaže, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) potpuno nepotrebno uplitao u Ustav i izborni sistem kada je u pitanju Federacija BiH i svojom odlukom, kojom je navodno htio riješiti problem, samo dodatno zakomplikovao situaciju.

- Spekulisalo se da je on tom odlukom htio zaštititi HDZ, ta stranka je već bila zaštićena i bez ikakvih izmjena bi bila nezaobilazna u formiranju vlasti. Ovim je on praktično zaštitio dalju blokadu koja je moguća na osnovu novih pravila – dodao je Mašić.

Podsjetio je da je SDP 2014. godine, kada nije bio u parlamentarnoj većini, "podigao ruke" za Milana Dunovića, jer je to bilo ispravno i odgovorno ponašanje, dok se SDA, koja je sada u istoj situaciji, ponaša neodgovorno i prijeti blokadama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.