MOŽE BOLJE

Posjeta NATO-u, rekordan državni budžet, povećanje plaća: Politika dogovora već daje rezultate

Činjenice pokazuju da politika dogovora i kompromisa, umjesto tenzija i prepucavanja koje su oni preferirali, već daje koristi za državu BiH

Dodik, Čović i Nikšić. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Danijal Hadzovic

15.1.2023

Nakon što su stranke osmorke, SNSD i HDZ BiH dogovorili formiranje novog saziva Vijeća ministara otkriveni su i svi kandidati za ministre u novom sazivu.

Iako iz redova SDA i njihovog savezničkog DF-a danima apokaliptično spinuju i trube kako su stranke osmorke nešto navodno izdale i predale Dodiku i Čoviću, činjenice pokazuju da politika dogovora i kompromisa, umjesto tenzija i prepucavanja koje su oni preferirali, već daje koristi za državu Bosnu i Hercegovinu.

U srcu NATO-a

Jedna od osnovnih zamjerki bila je da je osmorka, kako bi udovoljila Dodiku, navodno odustala od NATO puta BiH, s obzirom na to da Sjevernoatlantski savez nije spominjan u koalicionom sporazumu. Naime, bošnjački član Predsjedništva svoju prvu veliku posjetu glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u sjedištu ove vojne alijanse u Briselu imat će u ponedjeljak.

Također, krajem prošle godine i nakon pobjede Bećirovića Predsjedništvo BiH je, poslije dužeg niza godina, riješilo problem angažiranja Oružanih snaga u slučaju prirodnih nesreća. Ubuduće posebne odluke Predsjedništva neće biti potrebne i da će OSBiH imati dozvolu odmah djelovati u slučaju prirodnih nesreća.

Također, prema nacrtu okvirnog budžeta 2023. – 2025. koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, predviđeno je najveće povećanje budžeta državnih institucija do sada. Za ovu godinu predviđeno je ukupno povećanje budžeta BiH u iznosu od 200 miliona KM.

Osim toga, 15. decembra 2022. donesena je i odluka o povećanju plaća pripadnika Oružanih snaga BiH i državnih policijskih službenika.

I u raspodjeli mandata za Vijeće ministara BiH probosanski blok će imati četiri ministra. Nakon što su s Dodikom nastale nesuglasice oko potencijalnog četvrtog ministra relativno brzo je nađeno kompromisno rješenje sa Sevlidom Hurtićem, koji je na izborima bio član Pokreta za državu u RS.

Veliki vjetar u leđa vlastima na državnom nivou u provođenju reformi bit će kandidatski statusa za EU koji je naša zemlja dobila u decembru prošle godine.

Sada, uporedite sve ovo samo sa situacijom iz prethodnih godina, gdje je Vlada Federacije BiH, s Fadilom Novalićem na čelu, već devetu godinu u tehničkom mandatu, gdje je Predstavnički dom Parlamenta BiH mjesecima bio blokiran, Vijeće ministara češće nije radilo nego što jeste, i neće vam biti teško dobiti odgovor na pitanje koji pristup daje bolje rezultate.

Ekspoze Krišto

Osim aktivnosti Bećirovića, NATO put, kao jedan od tri prioriteta budućeg Vijeća ministara, istaknula je i nova predsjedavajuća Borjana Krišto. Osim NATO-a, u prioritete je ubrojala i evropski put te izmjene Izbornog zakona. To pokazuje da NATO ostaje cilj najmanje dvije trećine saziva novih vlasti na državnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.