NASTAVAK AKCIJE "HUM"

U Sarajevu uhapšen Mostarac Alen Fale, kompanjon Sade Đuguma

Pripadnici FUP-a ga predali u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Mostaru

Meliha Smajkic

17.1.2023

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su u Sarajevu, kako saznajemo, slobode lišili Alena Falu (32) iz Mostara, a nakon kriminalističke obrade u prostorijama FUP-a u poslijepodnevnim satima je predat u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Uhapšen po izlasku iz zatvora

Fale je uhapšen po izlasku iz sarajevskog zatvora gdje je bio na izdržavanju kazne zbog izvršenja drugih krivičnih djela, a koji je označen kao član grupe kojom je rukovodio Sado Đugum (44), uhapšen 22.septembra. 

Đugumu je koncem decembra prošle godine produžen pritvor za tri mjeseca, odnosno, do 21.marta. Rješenje Kantonalnog suda u Mostaru o produženju pritvora, kako nam je potvrđeno, potvrdio je i Vrhovni sud FBiH.

Organizirana kriminalna grupa

Povodom današnjeg hapšenja iz FUP-a su naveli da su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a nastavljajući operativno – taktičku akciju „Hum“ lišili slobode lice inicijala A.F. (1991.) nastanjenog u Mostaru dokumentujući krivično djelo „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, te krivičnim djelima „Izazivanje opće opasnosti“, „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, „Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje“, Krivičnog zakona Federacije BiH.

- Ranijom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa na čelu sa licem inicijala S.Đ koja se dovodi u vezu sa izvršenjem naprijed navedenih krivičnih djela, na način da je ista s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave - kazali su iz FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.