DOM NARODA

Delegat Dževad Hadžić za "Avaz": Slijedi izbor delegata u državni Dom naroda, a potom predsjednika i potpredsjednika FBiH

SDA preglasavala prijedloge drugih klubova, a u kantonalnim skupštinama SDA i DF to redovno rade

Dževad Hadžić: Šta hoće SDA. Avaz

Alen Bajramovic

17.1.2023

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH odvija se planiranim tokom, a nakon izbora rukovodstva Doma, slijedi period od pet do deset dana za ovjeru kandidata, a potom nastavak sjednice na kojem bi trebali biti izabrani delegati Federalnog u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je za "Avaz" Dževad Hadžić, delegat Doma naroda PFBIH nakon sjednice na kojoj je uvjerljivom većinom izabrano rukovodstvo Doma naroda.

Izbor predsjednika i potpredsjednika

- Nakon toga bit će pokrenuta procedura za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH - dodaje Hadžić.

Optužbe koje su tokom ali i nakon sjednice uslijedile zbog toga što kandidat SDA, kao prijedlog Kluba Bošnjaka, nije dobio dovoljan broj glasova, kao i pozive iz SDA da se poštuje "legitimno predstavljanje" smatra deplasiranim. Kaže da je i SDA preglasavala prijedloge drugih klubova, a u kantonalnim skupštinama SDA i DF to redovno rade.

Mogućnost blokada

- Najviše mi para uši kada kažu da imaju većinu u Klubu Bošnjaka, a cijela BiH zna da najmanje 2 od 13 delegata u toj većini nisu rezultat volje građana na izborima već nekih sumnjivih radnji koje su oni radili po kantonalnim skupštinama - ističe Hadžić.

Mogućnost blokada većina u Klubu Bošnjaka ima već kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.