POGONI SRETNO I KAMENICE

Vlada FBiH dala saglasnost za prijem 25 radnika u RMU Breza

Istaknuto je da su ovi radnici neophodni za izvođenje rudarskih radova

Sa sjednice Vlade FBiH. Fena

H. J. I.

19.1.2023

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima za prijem radnika u Rudnik mrkog uglja Breza d.o.o. Breza, koji posluje u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

S tim u vezi, Vlada je danas dala saglasnost za prijem radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci u ovaj rudnik. Riječ je o 25 radnika u pogonima Sretno i Kamenice.

Naime, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije uputila je krajem decembra Elektoprivreda BiH akt kojim traži saglasnost za zapošljavanje 25 radnika na šest mjeseci.

EPBiH je u obrazloženju navela da je u RMU Breza na dan 31.12.2021. godine bilo ukupno 1.059 radnika, dok je ukupan broj polovinom decembra prošle godine iznosio 934.

Također je navedeno da su u toku aktivnosti na modernizaciji i realizaciji procesa prestrukturiranja u zavisnim društvima - rudnicima uglja po svim segmentima, a s ciljem povećanja njihove produktivnosti. Prestrukturiranje ljudskih resursa moguće je očekivati nakon što se okončaju određene aktivnosti iz Sporazuma JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, rudnika uglja u sastavu Koncerna i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH od 1.12.2021. godine.

Istaknuto je da su ovi radnici neophodni za izvođenje rudarskih radova (pripreme i dobijanja uglja), a sve s ciljem ostvarivanja zadatih proizvodnih rezultata, te neometanog procesa proizvodnje.

Broj radnika za koje se traži saglasnost za prijem je sistematizovan i nepopunjen u važećoj sistematizaciji radnih mjesta.

Rješenja, izvještaji i planovi

Vlada Federacije BiH prihvatila je mišljenja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Gender centra FBiH, o Trinaestom izvještaju Bosne i Hercegovine o primjeni Evropske socijalne povelje/revidirane, tematska grupa IV (djeca, porodice i migranti). Ovaj zaključak i mišljenja dostavit će se Ministarstvu za ljudska prava BiH.

Donesena su rješenja kojima se dozvoljava korisniku eksproprijacije, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjima nadležnih službi općina Žepče i Tešanj. U obrazloženju se, između ostalog, ističe da je postupak eksproprijacije vođen radi izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Medakovo - Ozimica, na području ovih općina, nakon što je odlukom Vlade Federacije utvrđen javni interes za izgradnju ove dionice autoceste.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, doneseno je Rješenje o davanju preporuke za prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine Dinari Škrijelj, doktoru medicine - specijalisti urologije, kao osobe od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu u području zdravstva.

Na privremeno korištenje date su prostorije u zgradi Vlade Federacije BiH, Izvozno kreditnoj agenciji BiH, na period do 31.3.2023. godine, bez naknade.

Prihvaćeni su Izvještaj o aktivnostima na uspostavi, održavanju i razvoju infrastrukture prostornih podataka za 2022. godinu, te osmi tromjesečni izvještaj o provedbi projekta Dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina u Federaciji BiH za period od 1.10. do 31.12.2022. godine.

Danas su usvojeni izvještaji o radu za prošlu godinu Generalnog sekretarijata Vlade FBiH, Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, kao i Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje.

Usvojeni su i planovi rada za 2023. godinu Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te data saglasnost na Godišnji plan rada Federalne uprave civilne zaštite u 2023. godini.

Kadrovska rješenja

Nakon provedene konkursne procedure, a na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, data je prethodna saglasnost za imenovanje Jasmine Hadžić, Nisveta Mujanovića, Ibrice Čevre, Ivane Tomović, Tomislava Galića i Asmire Hujdurović – Ibrišimović (uime sindikata) za članove Nadzornog odbora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o Sarajevo, na period od četiri godine, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o njihovom imenovanju. Prije toga je data prethodna saglasnost za razrješenje vršioca ovih dužnosti, zbog isteka mandata.

Prilikom današnje verifikacije zapisnika s prošle sjednice Vlade, napravljena je ispravka u dijelu koji se odnosi na davanje prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju vršioca dužnosti izvršnog direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period do dvanaest mjeseci. Prethodna saglasnost ovom nadzornom odboru data je za imenovanje Mihajla Krmpotića za vršioca ove dužnosti.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Kenan Osmanagić (Hrvatska pošta d.o.o. Mostar), Jadranko Puljić (JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar), Ernest Đonko (JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Goran Buhač (JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.