BESANA NOĆ U RUDOM

Voda prodrla u dvadesetak pomoćnih objekata, ali Lim se povlači u korito

Imamo oko 20 poplavljenih manjih pomoćnih objekata - šupa, štala za stoku, ali životinje su na vrijeme izmještene, rekao je Pjevčević

Lim  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Alen Bajramovic

20.1.2023

Nakon neizvjesne noći Lim se postepeno povlači u svoje korito, a stanovnici nekoliko naselja pripremaju se za zbrajanje šteta. 

Prema riječima načelnika Općinskog kriznog štaba u Rudom, Marka Pjevčevića, uprkos informacijama da je vodostaj u opadanju, Civilna zaštita je protekle noći bila spremna da intervenira. 

Jedna porodica jučer je evakuirana iz Starog Rudog, zbog bojazni da bi voda mogla ući u njihovu kuću.

- Nije bilo opasnosti po ljudske živote i stambene objekte, što je najbitnije. Imamo oko 20 poplavljenih manjih pomoćnih objekata - šupa, štala za stoku, ali životinje su na vrijeme izmještene. Pod vodom su i dijelovi malinjaka i drugih poljoprivrednih površina, a sve ostalo je u redu. Voda se povlači, oko 13 centimetara je niži, a očekujemo da tokom dana dodatno padne jer su padavine stale, a i u Srbiji je rijeka opala oko 20 centimetara i taj talas opadanja mi tek treba da osjetimo - kazao je Pjevčević za "Avaz".

Obrvena, Staro Rudo, Mrsovo, Helići, Mioče i Uvac, naselja na obalama Lima, bila su najugroženija, pa je za dio općine Rudo proglašeno vanredno stanje. Nakon potpune stabilizacije stanja iz štaba najavljuju da će komisija za procjenu šteta izaći na teren. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.