KONTROVERZA

Bećirović: Čuvar Lagumdžije i SDA-ovih đuturum-diplomata

Javnost šokirana imenovanjima za nove ambasadore

Bećirović: Nema promjene. Facebook

Danijal Hadzovic

24.1.2023

Spisak 14 ambasadora BiH koji je nominirao Denis Bećirović u javnosti je izazvao potpuni šok i osude. Naime, Bećirović je odlučio za ambasadore imenovati stare, islužene kadrove sa višedecenijskim stažom na sličnim pozicijama koji su većinom već služili u mandatima pod vladavinom SDA.


Povratak Lagumdžije

Najkontroverznije je, svakako, imenovanje 68-godišnjeg Zlatka Lagumdžije za ambasadora BiH u UN-u. Osim njega, za ambasadora u Indiji predložen je i 60-godišnji Haris Hrle, bivši zet još uvijek aktuelne ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Erol Avdović, 65-godišnji novinar, trebao bi postati ambasador u Belgiji. U proteklom periodu javno je podržavao drugog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Šezdesetosmogodišnji Sabit Subašić predložen je za ambasadora u Egiptu, a ranije je tu dužnost obavljao u Indiji i Kini. Bećirović je za ambasadora BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio ambasador. Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za ambasadora u Iranu. Ima 60 godina.

Novi angažman pronašao je i Damir Arnaut. Ovaj bivši član Stranke za BiH i bivši ambasador u Australiji, dva kompenzacijska mandata u Državnom parlamentu proveo je kao SBB-ov zastupnik, da bi na kraju prešao u Našu stranku i tu bio degradiran u Parlament FBiH. Arnaut, koji nije krio ambiciju da bude i ministar vanjskih poslova, ušao je u otvoreni sukob sa svojim stranačkim kolegama zbog izostanka podrške za ovu poziciju. Smiraj će, ali sada preko Denisa Bećirovića,  konačno pokušati naći uhljebljenjem za ambasadora u Njemačkoj.


Pobuna u SDP-u

Ipak, kontroverza oko imenovanja ambasadora nije samo stala na spornim imenima. Prema svemu sudeći, s ovim imenovanjima nisu bili upoznati ni unutar samog SDP-a, barem njegovog većeg dijela. Tako se potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović javno ogradio od imenovanja Zlatka Lagumdžije, poručujući da je ta odluka “katastrofalna”. Održan je i kolegij SDP-a na kojem je zaključeno da se Bećirović nije konsultirao sa svojom strankom u vezi s prijedlozima za ambasadore. 

I zastupnica NiP-a u državnom parlamentu Mia Karamehić-Abazović ogradila se od ovih prijedloga, kazavši da oni, s izuzetkom Harisa Bašića, ne ispunjavaju kadrovsku viziju ove stranke.

Milorad Dodik je pak kazao kako SNSD neće podržati imenovanje Lagumdžije i Arnauta za ambasadora.

Dakle, već postaje jasno da Bećirović za ove nominacije nije imao podršku ni vlastite stranke, a kamoli političkih partnera.


Stari kadrovi

To nameće pitanje s kakvom motivacijom i s kojim ciljem je Bećirović povukao ovakav potez. Prema svemu sudeći, Bećirović i uzak krug njegovih saradnika ova imenovanja je odlučio odraditi na svoju ruku

Tako bi diplomate iz njegove kvote trebali činiti stari SDA-ovi diplomati poput Harisa Hrle, Sabita Subašića (koji je na Facebooku hvalio Bećirovića i Elmedina Konakovića) te Nusret Čančar.

Kontroverzno je i imenovanje Erola Avdovića koji je u prethodnom periodu na društvenim mrežama i u medijskim istupima otvoreno zagovarao koaliciju SDA, DF-a i SDP-a te širio narativ prve dvije stranke, sve uz neumjereno veličanje Željka Komšića i javnog nuđenja samog sebe za diplomatsku funkciju. Posljednjih dana, dodušem odlučio je napraviti zaokret pa je krenuo javno hvaliti i Denisa Bećirovića, čije je citate dijelio na Twitteru. Da li ovo imenovanje Avdović može zahvaliti šlihtu Bećiroviću ili je u pitanju neka trampa ambasadora između Nikšića i Komšića, za sada ostaje nepoznanica.


Gorak ukus

U Podgoricu bi trebala ići Elma Kovačević-Bajtal. Ona je uposlenica Vanjsko-trgovinske komore BiH u supruga analitičara Esada Bajtal koji je žestoki kritičar SDA. Na ambasadorsko mjesto bi trebao ići i Haris Bašić, kadar NiP-a, koji je trenutno dogradonačelnik Sarajeva, a već je služio kao ambasador u Danskoj.

Djelovanje na svoju ruku člana Predsjedništva ostavlja gorak okus posebno ako se uzme u obzir činjenica da on svoju pobjedu može zahvaliti isključivo činjenici da je čak 11 stranaka stalo iza njega i da je većina glasača više glasala protiv dinastije nego za njega. S te strane, zloupotreba njihovog povjerenja politički je bezobrazluk bez presedana, čak i za bh. prilike.

A činjenica da je za ambasadore imenovao stare i islužene kadrove, od kojih su mnogi povezani sa SDA, pokazuje da ćemo na stvarnu političku promjenu, koju građani željno iščekuju, očito još dugo morati čekati.

Ili će nas neko zaista ubijediti da u svijetu ne postoje mlađi, školovaniji od dugogodišnjih SDA diplomata, Lagumdžije i Arnauta kojima je Bećirović produžio život. Na kraju, njegov spisak diplomata mora dobiti podršku i druga dva člana Predsjedništva BiH, a indikativno je da je Dodik spomenuo da Arnauta i Lagumdžiju neće podržati. Do sada je praksa bila da se jedni drugima „ne petljaju“ u posao, no bit će zanimljivo vidjeti da li će Komšić podržati imenovanje Lagumdžije s kojim je godinama u sukobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.