FRANCUSKA

Sarajka s diplomom s tri velika evropska univerziteta

Aida Čopra dobila zvanje doktora romanskih i italijanskih studija

Čopra s komisijom: Odbrana doktorata. Avaz

28.1.2023

Bosna i Hercegovina ima još jednu doktoricu nauka. Sarajka s adresom u Parizu Aida Čopra odbranila je doktorat u oblasti romanistike i italijanistike na Univerzitetu Sorbone.

Veliko zadovoljstvo

Kako je za „Avaz“ kazala ova ponosna Sarajka, studirala je francuski jezik i književnost te italijanski jezik i književnost na Odsjeku za romanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je 2011. godine, a u martu 2012. počela je raditi kao asistentica na predmetu Italijanska književnost na Filozofskom fakultetu.

- Tokom tih godina svoja istraživanja sam usmjerila na “Commedia dell'arte”. S obzirom na to da se radi o tematici koja je internacionalnog karaktera, pronašla sam mogućnost da radim doktorsku disertaciju u okviru internacionalnog doktorskog studija, koji ujedinjuje Univerzitet Sorbonu, Univerzitet u Firenci i Univerzitet u Bonu - kazala je Čopra.

Kako je dodala, kontaktirala je Andreu Fabiana, profesora pozorišnih studija na Sorboni u Parizu, koji je, na njeno veliko zadovoljstvo, prihvatio temu njenog istraživanja.

- U Pariz sam otišla u avgustu 2016. godine. Od mog dolaska u Pariz do sada puno toga se promijenilo i smatram svojim velikim uspjehom činjenicu da sam dobila zvanje doktora romanskih i italijanskih studija u području savremenog pozorišta, kao i diplomu s tri velika evropska univerziteta - istakla je Čopra.


Scena iz “Commedia dell'arte”. Avaz

Inovativne ideje

U septembru 2018. godine počela je raditi kao lektorica bosanskog jezika na Odsjeku za slavenske jezike na Sorboni, a predaje i dva predmeta koja su vezana za pozorište.

- Predavati u BiH i u Francuskoj uveliko se razlikuje. Ono što mogu reći iz svog iskustva jeste da se u Francuskoj neizmjerno cijene predanost i posvećenost poslu, inovativne ideje i želja da se napreduje i doprinosi kvalitetu nastave i nastavnom planu i programu. Otvorene su sve mogućnosti za lično usavršavanje - rekla je Čopra.

Ne planira se vraćati

- Nemam planove da se vratim ukoliko mi se ne ukaže neka poslovna prilika koju ne bih željela propustiti. Velika prednost života u Parizu, s obzirom na moju profesiju, a i ono čime se bavim, jeste to da je Pariz zaista jedna velika svjetska pozornica. Jednom prilikom sam rekla da se u Parizu izvodi 300 predstava sedmično i da je u tom smislu on za mene grad svjetlosti - rekla je Čopra.

Poruka mladim ljudima u BiH

Čopra je istakla kako ima samo jednu poruku za mlade, i to je ono čim se uvijek vodila kada je riječ o studiranju i biranju profesije.

- Radite samo ono što istinski volite i mislim da je samo tako uspjeh zagarantiran. Pronađite uvijek način da radite na sebi, kroz različita interesiranja, i prije svega njegujte svoju kritičku misao, jer smatram da je to smisao studiranja i ono što nas može dovesti do kreativnih i inovativnih ideja te napredovanja. I, naravno, idite što češće u pozorište, jer to je nešto što će vas, sigurno, obogatiti - istakla je Čopra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.