ZASTUPNIK SDS-A

Babalj: Kad pitam da mi pojasne mogu samo gledati u nebo, jer nema odgovora

Mislim da je ovo jako ozbiljan dom i da su ovo jako ozbiljni sporazumi te da je jako neozbiljno doći u ovu poziciju u kojoj smo mi danas, rekao je

Darko Babalj. Screenshot

S. S.

31.1.2023

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prilikom rasprave o davanju saglasnosti na međunarodne sporazume obratio se zastupnik Darko Babalj (SDS).

On je kazao da mu je nejasno davanje saglasnosti na jedan sporazum i da niko iz Vijeća ministara BiH nije tu prisutan kako bi dobio potrebne odgovore. 

Sporno davanje saglasnosti se odnosi na ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum iz oblasti odbrambene industrije.

- Imamo mnogo saglasnosti, a nemamo nikog iz Vijeća ministara BiH. Mislim da je to nekorektno prema nama. Sporna  je 26. tačka o ugovoru Vijeća ministara i Turske  uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum iz oblasti odbrambene industrije. Sporazum je potpisan 6. septembra 2022. godine, a potpisao ga je u ime BiH Selmo Cikotić, ministar sigurnosti, a u objašnjenju se navodi da je Ministarstvo sigurnosti nadležno za provođenje ovog sporazuma. Na sve informacije koje bih ja trebao pitati nekoga da mi obrazloži mogu samo pitati u nebo i gledati, jer nemam nikakvog odgovora, a mislim da je ovo jako ozbiljan dom i da su ovo jako ozbiljni sporazumi i da je jako neozbiljno doći u ovu poziciju u kojoj smo mi danas da na pitanje ne možemo dobiti odgovor - rekao je Babalj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.