OPĆINA JEZERO

Kod Jajca pronađene veće količine rude zlata

Za projekte u RS prvobitno je obezbijedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal. PR

A. O.

2.2.2023

Generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković saopćio je da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

Tri lokacije

- Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata - izjavio je Bošnjaković.

Lykos Balkan Metals, kompanija listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme SNK Metali. Za projekte u RS prvobitno je obezbijedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u općinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka.

Količina rude

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu. 

Stoga menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu RS da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju RS, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.