BUNDESTAG

Punopravno članstvo u EU za BiH, Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju

Klub zastupnika SPD-a usvojio je danas dokument pod nazivom "Podrška zapadnom Balkanu na putu u Evropsku uniju"

Juratović: Berlinski proces unio je novu dinamiku u regiju. Printscreen

Alen Bajramovic

7.2.2023

Klub zastupnika SPD-a njemačkog Bundestaga usvojio je danas dokument pod nazivom "Podrška zapadnom Balkanu na putu u Evropsku uniju".

U dokumentu zastupnička skupina njemačkih socijaldemokrata ponovno potvrđuje cilj punopravnog članstva u EU za države Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Demokratija i vladavina prava

- Od obećanja Evropskog vijeća u Solunu 2003., EU je izgubila mnogo povjerenja i kredibiliteta u regiji zbog oklijevanja i blokada u politici proširenja, koje su često bile uzrokovane unutrašnjom politikom. Od toga su profitirali lokalni nacionalistički akteri, koji posebno raspiruju etničke sukobe kako bi prisvojili državne strukture i resurse i time potkopali napredak u demokratiji i vladavini prava - objašnjava Josip Juratović, saborski zastupnik i izvjestitelj SPD-a za zapadni Balkan u odboru za EU vijeće u njemačkom Bundestagu.

- Oni uživaju i javno demonstriraju aktivnu podršku Rusije, Kine i Turske, koje promiču vlastite geopolitičke interese potičući sukobe u ovoj regiji koja je u srcu Europe, okružena državama članicama EU-a - dodao je.

Kako bi se spriječio daljni trend tih događanja, parlamentarna grupa SPD-a u svom pozicijskom papiru postavlja tri važna prioriteta: U prošlosti su često etničko-nacionalističke elite u vladama bile centralne kontakt osobe u regiji, u budućnosti se mora ojačati demokratija umjesto stabilokratije, posebno kroz saradnju s demokratskim i reformski orijentiranim partnerima u parlamentima. 

Finansijska pomoć

U isto vrijeme, postoji potreba za fleksibilnijim pristupom prilagođavanja i uvjetovanja u procesu pristupanja, pristupom koji brže nagrađuje napredak kroz povećanu uključenost i saradnju, ali zauzvrat jasno sankcionira nazadovanje. Finansijska pomoć mora biti strogo vezana uz jačanje vladavine prava, nezavisnih medija i demokratskih institucija. Naposljetku, Klub zastupnika napominje važnost prevladavanja etničko-nacionalističkih sukoba promicanjem regionalne saradnje, na nivou države i civilnog društva, te to smatra kamenom temeljcem i ključem dugoročnog pozitivnog razvoja na Zapadnom Balkanu.

- Berlinski proces unio je novu dinamiku u regiju krajem prošle godine kroz sporazume, između ostalog, pristupu zajedničkom regionalnom tržištu, energetskoj sigurnosti, priznavanju obrazovnih kvalifikacija te ličnih dokumenata. Moramo iskoristiti ovu priliku kako bismo ispunili svoju odgovornost prema lokalnom stanovništvu koje njeguje evropski san o životu u miru, sigurnosti i prosperitetu. Također je i u našem vlastitom interesu kao Evropljanima da zapadni Balkan ne ostavimo da visi u napetosti geopolitičkih sukoba, već da ga čvrsto integriramo u svoju sredinu - rekao je Juratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.