STABILNOST BIH

Komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermajer za "Avaz": Mir i sigurnost ponekad su krhki

Nadam se da će status kandidata za članstvo u EU ublažiti negativnu retoriku koja se ponekad pojavljuje u pogledu budućnosti

Generalmajor Habermajer: Ohrabrujući znakovi za budućnost BiH. EUFOR

Nerma Ajnadžić

8.2.2023

Austrijski generalmajor Helmut Habermajer (Habermayer) dužnost komandanta EUFOR-a u BiH preuzeo je sredinom januara, a “Dnevni avaz” je prvi medij za koji je dao intervju.

Sveobuhvatni pristup

- Za mene je komandovanje EUFOR-om “Althea” u BiH i čast i važna odgovornost, a, iako sam komandu nad ovom međunarodnom misijom preuzeo tek 18. januara ove godine, posvećujem svoju punu pažnju i angažman ovoj dvostrukoj obavezi. Suštinski moto EUFOR-a je pružiti podršku kao vjerodostojan i nepristrasan akter u korist svih građana BiH. EUFOR je sa svojim timovima za vezu i posmatranje prisutan u svim dijelovima zemlje i održava bliske kontakte s lokalnim zvaničnicima i građanima iz svih političkih, etničkih i vjerskih zajednica. U tom smislu se, od samog početka svog mandata, nastavljam pridržavati glavne odgovornosti EUFOR-a da pomogne vlastima vaše zemlje da održe sigurno i stabilno okruženje - kazao je generalmajor Habermajer.

Trenutno obavlja, kako je rekao, nastupne posjete novoizabranim zvaničnicima i ministrima.

- Moj fokus je na razmatranju i razgovorima o određenim aspektima kontrole naoružanja, humanitarnog deminiranja i kolektivne obuke s Oružanim snagama BiH. Također se nadam da ću pronaći način kako EUFOR može biti od pomoći u promociji statusa BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU. EUFOR jeste i ostat će sastavni dio sveobuhvatnog pristupa EU prema BiH - istakao je Habermajer.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u našoj zemlji, austrijski generalmajor naglašava da je za svakog vojnog starješinu koji vodi mirovnu misiju sigurnost kategorija koja se tumači na dva nivoa.

Ponavljajuća retorika

- Kao prvo, to se odnosi na sigurnosnu situaciju u zemlji. U tom kontekstu vidim vrlo intenzivnu političku atmosferu, što je posebno slučaj u okviru procesa formiranja vlasti nakon prošlogodišnjih izbora, ali vidim i napore odgovornih političkih aktera da zaštite i očuvaju mir i sigurnost. Iskreno se nadam da će status kandidata za članstvo u EU, koji je BiH dodijeljen u decembru prošle godine, ublažiti negativnu retoriku koja se ponekad pojavljuje u pogledu budućnosti. EUFOR je sastavni dio sveobuhvatnog međunarodnog poduhvata usmjerenog na podršku integritetu i suverenitetu vaše zemlje. Drugi nivo je sigurnost muškaraca i žena koji služe pod mojom komandom i sa zadovoljstvom mogu reći da je stav javnosti prema osoblju EUFOR-a općenito vrlo pozitivan. Ipak, kao što nas historija uči, mir i sigurnost su ponekad krhki. Odlučan sam u svojoj namjeri da EUFOR bude dobro informiran, pripremljen i spreman odgovoriti na sve potencijalne promjene u sigurnosnom okruženju u BiH - kazao je.

Podsjetio je da je broj trupa u sastavu EUFOR-a udvostručen prošlog proljeća, što je, kako objašnjava, bio proporcionalan, razborit i oprezan odgovor na negativnu promjenu u međunarodnom sigurnosnom okruženju.

- Prema trenutnoj sigurnosnoj procjeni, jačanje kapaciteta EUFOR-a ne znači daljnje povećanje broja naših trupa, a nadam se da to neće ni biti potrebno. Vrlo dobro sam svjestan utjecaja koji ovo informatičko doba ima na sigurnosno okruženje, stoga ću nastojati da EUFOR bude spreman reagirati na sve prijetnje koje dolaze iz informatičkog domena. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, napredovat ćete na putu ka integraciji u EU, a na kraju tog puta prisustvo međunarodne vojne sile, naravno, više neće biti potrebno - istakao je komandant EUFOR-a.


Generalmajor Habermajer: Ohrabrujući znakovi za budućnost BiH. EUFOR

Generalmajor Habermajer pratio je situaciju u našoj zemlji tokom rata, a kasnije je i učestvovao u istraživanju ratnih zločina.

- Historija se ponavlja samo ako su oni koji stvaraju historiju spremni dva puta počiniti istu grešku. Ovdje ja ne vidim takvo nešto. Postoji ponavljajuća retorika koja nije u skladu s vrijednostima i težnjama evropskih integracija kojima se želite pridružiti. Ali s daljnjim napretkom na putu ka evropskim integracijama, vjerujem da će ova vrsta retorike nestati. Gdje god pogledam, vidim ohrabrujuće znakove za budućnost BiH - zaključio je Habermajer.

Dobrobit stanovništva

- Jači kapaciteti za edukaciju i pomoć u deminiranju, praćenju i uništavanju viška naoružanja i municije, ili čak osiguravanje zračnih kapaciteta za hitnu medicinsku evakuaciju za spašavanje domaćih civila, samo su neka od područja u kojima EUFOR može rasti, za dobrobit lokalnog stanovništva, kao i promoviranje vaše integracije u Evropu. Mogućnost da se zavihore nacionalne zastave više članica EU, ili trećih država, u kampu Butmir bit će još jedan važan izraz opredijeljenosti da vam pomognemo na vašem evropskom putu. EUFOR će morati ostati spreman reagirati kao „Jedna misija, jedan tim“ u bilo kojoj situaciji koja bi se mogla desiti - kazao je Habermajer.

Učim prve riječi na bosanskom

- Kao mlad oficir u austrijskom generalštabu, uvijek sam želio da dođem ovdje. Čini se da je moja prvobitna želja postala stvarnost. Iako je ovo moj prvi duži boravak u BiH i Sarajevu, a ovdje sam tek nekoliko sedmica, dirnuli su me ljubaznost i gostoprimstvo običnih ljudi na ulici. Nadam se da ću do kraja svog mandata imati priliku vidjeti i druge živopisne i historijske znamenitosti vaše prelijepe zemlje i upoznati njenu historiju, kulturnu raznolikost i, naravno, bogatu kuhinju. Sretan sam što mogu reći da sam već počeo učiti svoje prve riječi i fraze na domaćem jeziku - istakao je austrijski generalmajor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.