SAOPĆILI IZ EKO AKCIJE

U Sarajevu, Ilijašu i Visokom zrak vrlo nezdrav

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani

Zrak je vrlo nezdrav u Sarajevu. Fena

H. J. I.

13.2.2023

Kvalitet zraka jutros je vrlo nezdrav u Sarajevu, Ilijašu i Visokom. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani, navodi se na stranici organizacije Eko akcija.

Istaknuto je da je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Zrak je nezdrav u Tuzli, Vogošći, Zenici, Kaknju i Maglaju, što znači da može doći do pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

U Banjoj Luci, Srebreniku, Tešnju i Bihaću zrak je nezdrav za osjetljive grupe, dok je umjereno zagađen u Travniku, Ivan-sedlu, Livnu i Jajcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.