SARAJEVO

Bećirović primio delegaciju Bundestaga za Jugoistočnu Evropu

On je rekao da je važna odluka njemačkog Bundestaga o odobravanju učešća njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH

Bećirović s delegacijom Bundestaga. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

13.2.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na početku susreta iskazao zadovoljstvo posjetom njemačke parlamentarne delegacije, kao i kontinuiranim interesom Njemačke za produbljivanje saradnje dvije zemlje.

Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatske saradnje i da su bilateralni odnosi veoma dobri i imaju trend poboljšanja.

Rezolucija Bundestaga

Spomenuo je rezoluciju njemačkog Bundestaga iz prošle godine pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti", a koja dodatno doprinosi unapređenju odnosa dvije zemlje.

Također je rekao da je važna odluka njemačkog Bundestaga o odobravanju učešća njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH i izražena je zahvalnost Njemačkoj i na angažmanu u oblasti deminiranja u Bosni i Hercegovini, ali i na velikoj ekonomskoj pomoći BiH.

Istaknuta je važnost parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke, a članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su iskazali interes da nastave intenzivnu i dobru parlamentarnu saradnju i ubuduće. Kako je rečeno, razlog njihove posjete je da podrže što skorije formiranje Grupe prijateljstva i u Parlamentu BiH i nastavak dobre saradnje.

O EU putu BiH

Razgovor je bio i o daljem putu BiH ka punopravnom članstvu u EU i izražena je zahvalnost podršci Njemačke u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su čestitali BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i kazali da je potrebno intenzivno raditi na sticanju uslova za članstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Boris Tučić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.