USKLAĐIVANJE STANDARDA

Šta je OECD forum i šta je to Vlada FBiH danas prihvatila

Bosna i Hercegovina će biti predmet stručne procjene u drugom kvartalu 2023. godine

BiH je članica Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija u porezne svrhe od jula 2018. godine. Vlada FBiH

A. Č.

16.2.2023

Prihvativši informaciju Federalnog ministarstva finansija o aktivnostima po osnovu članstva Bosne i Hercegovine u Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u porezne svrhe, Vlada FBiH je danas zaključila da će formirati Koordinaciono tijelo za provođenje pripremnih aktivnosti za stručnu procjenu ovog OECD-ovog foruma.

U Koordinaciono tijelo bit će imenovani predstavnici Federalnog ministarstva finansija, Porezne uprave FBiH, Federalnog ministarstva pravde, Agencije za bankarstvo FBiH, Agencije za nadzor osiguranja FBiH, Komisije za vrijednosne papire FBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. 

Imenovanje članova

Ove institucije će svoje prijedloge o imenovanju člana Koordinacionog tijela dostaviti Federalnom ministarstvu finansija u roku od deset dana.

Bosna i Hercegovina je, navedeno je u današnjoj informaciji, članica Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija u porezne svrhe od jula 2018. godine. 

Sve članice ovog foruma, u kojem je trenutno 165 jurisdikcija, preuzele su obavezu usklađivanja sa standardima razmjene informacija kako na zahtjev i spontane, tako i automatske.

Provedba međunarodnih standarda

S ciljem realizacije zaključka Vlade od 27. januara 2022. godine, kojim je prihvaćena informacija o aktivnostima po osnovu članstva BiH u ovom globalnom forumu, te zaduženi Federalno ministarstvo finansija i Porezna uprava FBiH, da u koordinaciji poduzmu sve aktivnosti potrebne za provedbu međunarodnih standarda razmjene informacija za EIOR i AOIR, u Ministarstvu je formirana nova organizaciona jedinica Odsjek za međunarodnu saradnju za porezna pitanja. 

Trenutno prioritetna obaveza iz ovog članstva za BiH je usklađivanje sa standardom razmjene informacija na zahtjev (EOIR) i aktivnosti pripreme za stručni procjenu, odnosno peer-review.

Dvije faze

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici OECD Globalnog foruma, planirano je da Bosna i Hercegovina bude predmet stručne procjene u drugom kvartalu 2023. godine, a koja će imati dvije faze.

Prva faza sastoji se od prijema upitnika za sljedeći krug stručne procjene mehanizama razmjene informacija na zahtjev za državu koja je predmet procjene za period od 1.1.2020. do 31.12.2022. godine, što će službeno označiti početak stručne procjene, potom dostavljanje odgovora na upitnik timu za stručnu procjenu, a na čemu će raditi ministarstva finansija u Bosni i Hercegovini. 

Sve četiri administrativne jedinice, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i Republika Srpska, te Distrikt Brčko BiH, bit će obuhvaćene procesom stručne procjene EOIR-a i trebaju dati informacije tražene u upitniku. 

Šest sedmica

U ovoj fazi je i procjena zakonodavnog okvira, tačnije analiza odgovora na upitnik i zakonodavstva od strane tima za stručnu procjenu, koji će se sastojati od jednog člana Sekretarijata Globalnog foruma i dva stručnjaka procjenitelja iz jurisdikcija članica Globalnog foruma.

Druga faza podrazumijeva posjetu tima za stručnu procjenu državi i njenim organima, kako bi bila ocijenjena implementacija standarda u praksi.

Obje faze trebaju da traju maksimalno šest sedmica, a po završetku stručne procjene, Izvještaj peer review-a šalje se na odobravanje Grupi za stručnu procjenu (Peer Review Group), a potom na usvajanje i objavljivanje od strane Globalnog foruma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.