DOM NARODA PFBIH

Zukić: Bošnjaci su danas kao Refik Lendo, sjede sami u podrumu

Vladu će imenovati predsjednik s potpredsjednicima, a nikakvi potpisi delegata, jer delegati ne imenuju Vladu, rekao je Zukić

Zukić: Ne može se bez izbornog pobjednika niti mimo Ustava, zakona i procedura. Fena

E. Ć.

16.2.2023

Izboru predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi prethoditi politički dogovor. To nije nešto što se može dogovoriti usput i na hodniku, ocijenio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić (SDA).

Zukić je to kazao nakon što Refik Lendo, koji je danas u oba doma Federalnog parlamenta imenovan u rukovodstvo Federacije BiH, nije došao na sastanak na kojem je trebao biti izabran predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Pres kao da je skriven

Kako je naveo, potrebno je organizirati sastanak u skladu s Ustavom i procedurama i postići politički dogovor, te napomenuo da se imenovanje Vlade FBiH ne može obaviti bez Stranke demokratske akcije.

- Lendo je u podrumu i čeka da da izjavu. Ovaj pres ne znamo ko je organizovao, kao da je skriven. Lendo nije ni znao za njega

Ne može se bez izbornog pobjednika niti mimo Ustava, zakona i procedura. Vladu će imenovati predsjednik s potpredsjednicima, a nikakvi potpisi delegata, jer delegati ne imenuju Vladu - naveo je Zukić.

Bošnjaci se ne poštuju

Ističe da je novoformirana koaliciona većina krenula putem preglasavanja Bošnjaka i donosi odluke mimo bošnjačkog naroda.

- Imamo odluke Kluba srpskog i Kluba hrvatskog naroda koje se primjenjuju i na državnom i na federalnom nivou. Bošnjaci danas imaju status kao Refik Lendo, sjede sami u podrumu. Samo se Bošnjaci ne poštuju i mi ćemo se boriti protiv takve politike - poručio je Zukić.

Uz Lendu, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su novo rukovodstvo FBiH. Bradara i Stojanović kazali su da će novi sastanak zakazati za sutra u 10.30 sati i pokušati dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.