VAŽNA IM JE ZEMLJA

Poljoprivrednici u Bosanskoj Dubici očajni: Želimo da se vlast očituje

Danas su se okupili sa traktorima da pokažu da i oni imaju potrebnu mehanizaciju

Sa današnjih protesta. Avaz

18.2.2023

Poljoprivrednici sa područja općine Bosanska Dubica danas su održali mirne proteste u mjesnoj zajednici Draksenić kako bi ukazali na potrebu da obradive površine na području općine Bosanska Dubica treba da koriste poljoprivrednici iz te općine.

Jedan od njih je proizvođač mlijeka Dragoslav Đenadija, koji je za portal „Avaza“ izjavio da očekuju reakciju vlasti nakon protesta.

Problem godinama

- To je problem koji već godinama nas poljoprivrednike muči u Bosanskoj Dubici. Mi imamo 500 hektara obradivog zemljišta koje je prije 15 godina dodijeljeno jednoj firmi iz Bosanske Gradiške, a mi poljoprivrednici iz Dubice nemamo dovoljno zemlje za svoje potrebe – kazao je Đenadija.

Dodao je da njemu treba površina da proizvodi hranu za svoja grla.

Produženje koncesije

- Firma iz Bosanske Gradiške je tražila produženje njihove koncesije, koja im je istekla prošle godine u decembru. Međutim, mi tražimo da im se ne obnovi ta koncesija i da se to zemljište stavi lokalnim poljoprivrednicima na raspolaganje – rekao je Đenadija.

Kako navodi, proteste su imali prije oko sedam do deset dana kada su iznijeli svoje zahtjeve, kao i danas gdje su se okupili sa traktorima, prilikom čega nisu blokirali put već su se okupili da pokažu da i oni imaju mehanizaciju.

Dobili podršku 

- Dobili smo podršku od narodnih poslanika iz Bosanske Dubice koji su poslanici u NSRS, kao i lokalne uprave u Bosanskoj Dubici i mi tražimo da se očituje ministarstvo i vrh RS, predsjednik RS Milorad Dodik da kažu nam da li da se nadamo ili da to jednostavno ide, da se obnavlja dalje koncesija. Zašto smo mi to tražili? Zato što je ministar Pašalić, bivši ministar poljoprivrede RS već nekoliko puta najavljivao da neće biti produžena koncesija toj firmi. Predsjednik RS Milorad Dodik također je rekao da će dubička zemlja ići dubičkim poljoprivrednicima, da neće biti obnovljena koncesija i samo tražim da se očituju oko toga – izjavio je Đenadija. 

Đenadija je dodao da je zaključak današnjih protesta da će se dubički poljoprivrednici 27. februara pridružiti protestima mljekara u RS u Bosanskoj Gradišci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.