POTPREDSJEDNIK RS

Pranjić: Gdje god postoji ijedan Hrvat, treba da ima ista prava

Borimo se da u okviru BiH kao konstitutivni narod dobije što bolji status, da su Hrvati zastupljeni u svim institucijama, naveo je on

Pranjić: Radi na poboljšanju statusa hrvatskog naroda u RS. Screenshot / RTV HB

E. Ć. / RTV HB

20.2.2023

Davor Pranjić, potpredsjednik RS, proveo je nekoliko mjeseci na ovoj funkciji, a sada je u razgovoru za RTV HB rezimirao svoj rad.

Pranjić je, govoreći o saradnji s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i drugim potpredsjednikom Ćamilom Durakovićem rekao kako se prije svega bori za interes hrvatskog naroda i njegov opstanak na području ovog bh. entiteta.

- Borimo se da u okviru BiH kao konstitutivni narod dobije što bolji status, da su Hrvati zastupljeni u svim institucijama, od lokalnog do državnog nivoa vlasti i da ne budemo marginalizirani - rekao je Pranjić za RTV HB.

On je naglasio kako je cilj raditi na poboljšanju hrvatskih privrednika u RS, kao i to da se zalaže za znanje i obrazovanje, ističući kako je toku prva dva mjeseca svog mandata dodijelio 26 stipendija za hrvatske studente povratnike.

- To je jedan od projekata koje ćemo uvesti u praksu, da povećamo broj stipendiranih studenata.

Prije su bila manje ili više bitna mjesta se se nalaze Hrvati u našem entitetu. Ja sam to rekao i iza toga stojim, da gdje postoji gdje ijedan Hrvat treba da ima ista prava. Moj životni moot je da ću pokušati da poboljšam stvari - rekao je Pranjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.