VLADA RS

Dodik, Stevandić i Višković naručili sedam tona pomfrita

Očekuju i da će se pojesti 7.000 komada jaja, kao i 600 kilograma telećeg buta i plećke

Nenad Stevandić i Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

20.2.2023

Vlada RS odlučila je da nabavi hranu i piće vrijednu skoro milion KM, a od ponuđača zahtijevaju da raspolaže sa 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara, te sa deset kafe aparata.

Ugostiteljski servis Vlade RS raspisao je nabavku prehrambenih proizvoda za restoran Narodne skupštine RS, Palatu predsjednika, za restoran "Rajska dolina" na Jahorini, za poslovni objekat Vlade u Istočnom Sarajevu kao i za restoran u Administrativnom centru Vlade RS.

Najmanje 15 rashladnih vitrina

Ono što je interesantno je da se od ponuđača koji ih bude snabdijevao gaziranom vodom traži da ima najmanje 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara i temperaturnog režima od nula do deset stepeni.

Također od ponuđača kafe zahtijeva se da posjeduje najmanje deset kafe aparata.

Kada je u pitanju riba, planiraju kupiti više od tone bijelog oslića, dok će nabaviti 400 kilograma očišćene pastrmke.

U Vladi procjenjuju da će se u pomenutim institucijama i hotelu "Rajska dolina" pojesti skoro sedam tona pomfrita, kao i 430 kilograma fileta orade.

Zatražili su i 340 kilograma hobotnice, kao i 200 kilograma lignji.

7.000 komada jaja

Planiraju nabaviti i 3.000 komada crnih vekni od po pola kilograma, kao i 35.000 komada lepinja za roštilj.

Procjenjuju da će im biti potrebno čak 70.000 komada prirodne vode od 0.33 litra, kao i 50.000 boca vode od 0.25 litara.

Očekuju i da će se pojesti 7.000 komada jaja, kao i 600 kilograma telećeg buta i plećke.

Planiraju utrošiti tonu zelene salate, kao i skoro tonu paprika.

Damjan Ožegović iz organizacije "Transparency international" u izjavi za CAPITAL ističe da je generalno praksa ugostiteljskih objekata da od dobavljača hladnih pića i kafa dobijaju na korištenje frižidere i kafe aparate.

- Međutim, ono što bi moglo biti sporno jeste tražena količina rashladnih vitrina i kafe aparata, pogotovo jer se za rashladne vitrine dodatno traže uslovi poput zapremine i temperaturnog režima. To bi svakako moglo uticati ograničavajuće na konkurenciju - istakao je Ožegović komentarišući uslove iz tenderske dokumentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.