IZJAVA ZA "AVAZ"

Oglasili se iz Ambasade SAD nakon Dodikovih napada, evo šta su poručili

Nemamo ništa dodati na video poruku koja govori sama za sebe, naveli su

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Dejan Rakita / Pixsell

22.2.2023

Ambasador SAD u BiH Majkl Mafri (Michael Murphy) tokom posjete Dubrovniku vidio je i držao u rukama Povelju Kulina bana. 

- Prošle sedmice, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegiju i rijetku priliku da vidim dokument koji svjedoči postojanju Bosne i Heregovine vijekovima – naveli su na Twitteru. 

Povodom ove objave, oglasio se predsjednik RS Milorad Dodik koji je opet iskoristio priliku da napadne ambasadora Marfija. 

- Američki ambasador Majkl Marfi je u dubrovačkom arhivu našao tragove prošlosti ovih prostora koji ne svjedoče o kontinuitetu Bosne i Hercegovine, već o smjenama država i imperija na prostoru koji se geografski označava kao Bosna i Hercegovina.

Što se tiče budućnosti BiH o kojoj Marfi govori, njega o tome niko neće pitati. Ali ako vidi budućnost kako je protumačio prošlost, izgubio je vrijeme u arhivu - napisao je Dodik na Twitteru. 

Iz Ambasade SAD su kratko odgovorili na upit portala "Avaza" da prokomentiraju Dodikove izjave. 

- Nemamo ništa dodati na video poruku koja govori sama za sebe - naveli su iz Ambasade. 

Podsjećamo, ambasador Marfi je u videu rekao: 

- Obožavam historiju. Studirao sam historiju, a čitavu deceniju svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova provem sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH. Danas sam imao čast da posjetim Dubrovački arhiv i priliku da vidim jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historiji BiH – Povelju Kulina bana iz 1189. godine. 

Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija – od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija. A ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.