LIDER PDP-A

Borenović: Dodik i Cvijanović lažu o sankcijama Rusiji

Pitao je i kako je moguće da Borelj javno izjavi da se jedino Srbija nije pridružila sankcijama EU, a da Željka Cvijanović dok je u Briselu šuti

Branislav Borenović. Printscreen

H. J. I.

23.2.2023

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, rekao je da je današnje tzv. negodovanje Milorada Dodika i željke Cvijanović povodom instrukcije ka Misiji BiH pri UN, koja je išla iz njihove vladajuće koalicije, njihovog Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova pokazatelj već viđene politike koju praktikuju prethodnih godinu dana.

- Od samog početka su u sve upućeni, ko god bio na čelu Ministarstva vanjskih poslova, ali Cvijanović kao Dodik nastavlja da se prenemaže u Predsjedništvu BiH i uporno puštaju da se kroz Misiju BiH u Njujorku, kao i Misiju BiH u Briselu, BiH pridružuje deklaracijama, rezolucijama i raznim sankcijama protiv Ruske Federacije, a tobože se snebivaju pred kamerama. Ako imaju petlje neka zauzmu stav na Predsjedništvu BiH kroz stavljanje tog pitanja na dnevni red, onda upotrijebe mehanizme koje imaju na raspolaganju i prestanu da se lažno predstavljati kao neutralci – poručio je Borenović.

Dodikove prijetnje

Govoreći o Dodikovim prijetnjama raskidom koalicije na državnom nivou, Borenović kaže da od toga nema ništa.

- To je puka podjela plijena kojeg se neće odreći, Dodik je zamijenio SDA sa Trojkom i nastavlja po starom. Radi šta hoće, baci Trojci njihovu mrvicu privilegija i fotelja i nastavlja sa javnom politikom mrcvarenja, prevara, tenzija i zaustavljanja bilo kojeg napretka. Pogledajmo region, svaki dan stiže nova investicija, danas je u Srbiji Vučić otvorio novi pogon Kontinentala, auto giganta.

A ovdje ništa, mućak, samo se raspiruju sukobljavanja, bildaju mišići na geopolitičkim sukobima, dižu nacionalne tenzije… Zarobljeni smo u retrogradnim temama koje najviše prijaju Dodiku i njegovim političkim satelitima iz RS, a vidim sada i iz Federacije BiH, dok se ozbiljne zemlje, male ekonomije, mudrom i odgovornom politikom bore i nekako uspijevaju da izbore da izdrže ove globalne poremećaje, sačuvaju stabilnost, životni standard i čak otvore i nova radna mjesta – istakao je Borenović.

Kao što je najavio nakon pisma upućenom visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Žozepu Borelju (Josep Borell) i izvršnoj direktorici Evropske službe za vanjske poslove za Evropu Angelini Ajhorst (Eichhorst), Borenović je uputio i poslaničko pitanje predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije i o kojim mjerama se tačno radi.

Devet mjeseci bez odgovora

- Obzirom da sam već devet mjeseci onemogućen da dobijem odgovor od Vijeća ministara po tom pitanju, moja je obaveza i odgovornost da isto pitam i prvu osobu novog saziva Vijeća ministara, gospođu Krišto. Pitanje je jednostavno: da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije? Zašto se to skriva? Zašto se ne kaže istina – rekao je Borenović tokom današnje skupštinske diskusije.

Pitao je i kako je moguće da Borelj javno izjavi da se jedino Srbija nije pridružila sankcijama EU, a da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dok je u Briselu šuti na tu izjavu, a onda "hrabro" demantuje kad se vrati u BiH.

- Mnogo puta smo čuli predsjednika Srbije Vučića, koji kaže da Srbija trpi ogromne pritiske zbog nepridruživanja sankcijama, jer je po tom pitanju jedina zemlja zapadnog Balkana, a zatim imamo jučerašnju izjavu Cvijanović koja je rekla da se BiH nije nikada pridružila nikakvim sankcijama i demantovala sve ovo o čemu su govorili i Borelj i predsjednik Srbije i mnogi zvaničnici EU.

Tražim pisani i detaljan odgovor predsjedavajuće Vijeća ministara, jer osnovna vrijednost demokratske zemlje mora biti istina i transparentnost u radu institucija. Vrijeme je da zaustavimo ovo mrcvarenje i gledamo pojedince koji u Briselu šute na izjave Borelja, a u Banjoj Luci ili Sarajevu se busaju i govore da to nije tačno – kaže Borenović, ističući da BiH ima Misiju pri EU koja je dio zvaničnih izvršnih institucija BiH u kojoj ključnu ulogu u kontinuitetu imaju SNSD i HDZ.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.