POSLANIK SDS-A

Govedarica tvrdi: BiH je uvela sankcije Rusiji

SNSD je mogao spriječiti uvođenje sankcija Rusiji, ali nije, ocjenjuje Govedarica

Vukota Govedarica. BN TV

H. J. I.

23.2.2023

Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji u dogovoru političkog establišmenta RS i političkog establišmenta Federacije BiH, kaže za "Mat" BN TV, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

Komentarišući posjetu delegacije NSRS Rusiji Govedarica kaže:

- NSRS odnosno njen predsjednik Nenad Stevandić nije išao u Rusiju zato što je baš želio, nego zato što je morao neke stvari da opravdava, a koje su vidljive nakon izjave gospodina Borelja i gospodina Vučića, dakle, nema nikakave sumnje. Očigledno je da se radi o dogovoru između vlasti RS i vlasti Federacije BiH o traženju modela kako i na koji način će se izreći sankcije sa jedne strane, kako će se propustiti te sankcije sa druge strane, a kako će svi o tome ćutati. Da se nije tim povodom oglasio gospodin Vučić, apostrofirajući da samo Srbija i Moldavija nisu uvele sankcije Rusiji, ništa se o tome ne bi znalo. 

SNSD je mogao spriječiti uvođenje sankcija Rusiji, ali nije, ocjenjuje Govedarica.

- Dogovor je bio nećemo ništa da stavljamo na Vijeće  ministara, znamo koliko je to klizav teren i to ćemo da radimo u miru. Vi to radite preko Ministarstva vanjskih poslova, preko Turković.

Taj isti Dodik je sjedio u Predsjedništvu BiH, nikada od njega niste čuli da je bilo nekih 39-40 deklaracija ili rezolucija ili bilo kojih drugih izjava. To smo jučer čuli do predsjednika Vučića. On je iznio praktično jasno te podatke, Dodik o njima nikad nije govorio.

Govedarica podvlači da je plan za uvođenje sankcija Rusiji bio jasan.

- Plan je bio, a i sada se vidi: nećemo mi dizati nikakavu prašinu, nećemo praviti političku krizu, vi to tiho uradite i onda ćemo ćutati i jedni i drugi, a Brisel će da bude zadovoljan sa svim onim što smo uradili.

Opozicione partije iz RS će poslati ozbiljno pismo u Brisel da vidimo kad, kako i na koji način su potpisivane te sankcije, navodi Govedarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.