OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA

Ko je bio policajac Mahmut Trako: Poginuo na zadatku, bačena bomba na njega

Trako je prvi policajac koji je poslije rata nastradao u Kantonu Sarajevo

Trako: Poginuo na zadatku. MUP KS

24.2.2023

Polaganjem cvijeća na mezarju "Obad", delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave policije i Sindikata policije Kantona Sarajevo, odala je počast poginulom policijskom službeniku Mahmutu Traki. 

On je preminuo na današnji dan prije 25 godina. 

Bačena bomba na njega i kolegu

Mahmut Trako je upućen na jednu intervenciju u Buća Potoku gdje je prijavljeno nasilje u porodici. Žena je prijavila supruga da je fizički maltretira. Na intervenciju je upućen zajedno sa jednim kolegom. 

Kada su došli na lice mjesta, žena se zatvorila u kuću. U trenutku kada su Trako i njegov kolega pokucali na vrata, žena je bacila eksplozivnu napravu na njih. Trako je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. Prebačen je u bolnicu, ali dan kasnije je preminuo. Njegov kolega je zadobio teže tjelesne povrede ali je preživio. 

Trako je od 1991. godine bio službenik MUP-a KS. Preminuo je u 27. godini. Bio je oženjen, a u trenutku pogibije, njegov sin je imao dvije godine. 

Trako je prvi policajac koji je poslije rata nastradao u Kantonu Sarajevo. Ukupno pet ih je nastradalo do danas na službenom zadatku.

Veliki profesionalac i dobar prijatelj

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS, rekao je za portal "Avaza" da je Trako bio dobar policajac, profesionalac, koji je časno radio svoj posao. 

- Bio je dobar kolega i prijatelj. Njegova supruga je veoma savjesna žena i posvetila se tom djetetu poslije ubistva Trake i izvela ga je na pravi put - rekao nam je Ećo. 

Ećo ističe da građani ponekad zaboravljaju da su policijski službenici ogledalo države.

- Od najbanalnije intervencije kao što je bila ta na koju je Trako upućen, nasilje u porodici, dođe nažalost do toga da bude ubijen policijski službenik. Građani moraju biti svjesni, ja to uvijek ponavljam, napad na policijskog službenika bilo koje policijske agencije je napad na državu. Policijski službenik u BiH je ogledalo države. Moramo ga posmatrati tako. 

Ećo: Napad na policajca je napad na državu. Avaz

Dodaje da su problemi sa kojima se susreću različiti.

- Ja kao i uvijek pozivam građane da poštuju policijske službenike, odnosno moraju poštovati zakon. I ako poštuju zakon neće se naći u problemu i neće postojati potreba za intervencijom policijskih službenika - zaključuje Ećo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.