GOST CENTRALNOG DNEVNIKA

Stojanović napao SDA: Preča vam je džamija od države

SDA se bori za građansku državu, a ne poštuje demokratsku većinu, rekao je Stojanović

Stojanović: Lendo neće dati potpis na formiranje Vlade FBiH. Face TV

H. J. I.

24.2.2023

Gost večerašnjeg izdanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem bio je Igor Stojanović, kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH.

Kako je na početku intervjua Stojanović istakao, Refik Lendo je produkt politike SDA.

- Dobio je zadatak i ponaša se kao stranački vojnik. Pokušao sam objasniti Lendi šta blokira. Pitao sam ga da li se borio za BiH u kojoj će biti blokirano formiranje vlasti. On uporište za blokadu traži u 14 delegata u Klubu Bošnjaka. Lendo kaže da SDA mora biti dio vlasti. Lendo neće dati potpis na formiranje Vlade FBiH. Proces se razvlači bespotrebno - rekao je Stojanović i dodao: 

- Većinu u Klubu Bošnjaka smo izgubili zbog Šmita. U Klubu Bošnjaka nemamo volju Bošnjaka nego volju kuglica. Ako je Šmit preuzeo odgovornost da "zakuha" cijelu situaciju logično je da završi svoj posao do kraja. Ne bih se toliko oslanjao na međunarodnu zajednicu. Mislim da je iluzija da će se međunarodna zajednica suprotstaviti nacionalizmu.

"Srbin sam, ali Bosanac iznad svega"

Senad Hadžijefzović je konstatovao da Dodik kaže Stojanoviću da je antisrpski natrojen, a SDA da oduzima prava Bošnjacima. 

- Smiješno je da mi SDA kaže da sam protiv Bošnjaka, a bio sam borac Armije, Dodik kaže da sam antisrpski nastrojen a Srbin sam, ali Bosanac iznad svega. Neprijatelji su mi i SNSD i SDA. Puno teže je biti Bošnjak u Banjoj Luci nego Srbin u Sarajevu. Ja sam za ekstremnu promociju građanstva, za to se borim.

SDA opravdava blokadu vlasti time što je to radio HDZ. SDA je važniji vjerski identitet nego državni. SDA je važnije ići u džamiju nego država. Važniji je nacionalni identitet nego građanski. SDA najveću štetu pravi Bošnjacima. Pravljenje ekskluzivno bošnjačkog dijela BiH najviše će štetiti Bošnjacima - rekao je Stojanović. 

Kako ističe, lakše je biti dio manjine u Sarajevu nego u bilo kojem drugom dijelu BiH, ali "je mnogo teže nego prije 40 godina". 

"Građani drugog reda"

- Nije lako biti građanin drugog reda. Srbin je danas u Sarajevu personifikacija manjine, kao što je Bošnjak u Banjoj Luci. Puno teže je biti Bošnjak u Banjoj Luci nego Srbin u Sarajevu. Morat će i Dodik i SDA znati da se mi međusobno volimo i poštujemo, da imamo miješane brakove, da nam je država ispred crkve i džamije i da hoćemo da se finansiraju i reprezentacije, a ne samo vjerske organizacije.

SDA se bori za građansku državu, a ne poštuje demokratsku većinu. U Parlamentu Federacije ne poštujete demokratsku većinu, jer ste kupili dva delegata i tri kroz kuglice. O kakvoj vi građanskoj državi pričate? Izdali su sve ono što je građansko i za šta se Armija RBiH borila. Demokratija se mora braniti bez obzira što će stranka izgubiti vlast - rekao je Stojanović. 

Cijeli intervju pogledajte na YouTube kanalu Face TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.