"AVAZ" NA LICU MJESTA

Burno na početku sjednice Parlamenta FBiH: SDA traži prekid

Jasmina Bišćević-Tokić je pozvala na prekid sjednice jer nije sazvana u skladu s Poslovnikom i Ustavom FBiH

Sa današnje sjednice. A. Kukić

28.2.2023

Na samom početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH došlo je do nesuglasica. 

Kako javlja "Avazov" reporter sa lica mjesta, nakon što je pročitan dnevni red sjednice, na kojoj bi zastupnici trebali imenovati predsjednika FBiH, za riječ se javila Jasmina Bišćević-Tokić (SDA).

Ona je pozvala na prekid sjednice jer nije sazvana u skladu s Poslovnikom i Ustavom FBiH.

Poziv dobila 24. februara

- Sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer nije dostavljen akt da tri kandidata nisu postigli dogovor o predsjedniku. On je morao biti dostavljen uz poziv za sjednicu - navela je Bišćević-Tokić.

Ona je istakla da je poziv dobila 24. februara.

- Vezano za tačku Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika, dostavljen nam je zahtjev o izboru predsjednika koji su nam uputili izabrani kandidati za predsjednika odnosno dopredsjednika, Lidija Bradara i Igor Stojanović. Oni traže da mi kao Predstavnički dom postupimo u skladu s amandmanima iz Ustava FBiH kako bi mi donijeli konačnu odluku.

Navedenim amandmanom Ustava propisano je da tri kandidata izabrana u skladu odlučuju između sebe ko će obavljati dužnost predsjednika FBiH

Ako se ne dogovore, o tome će odlučivati Predstavnički dom.

Znači norma ovih zakona je jasna. Ja kao zastupnik nisam dobila dokaz da ova tri kandidata nisu postigla dogovor. Time ste prekršili Poslovnik, te vas kao najodgovornije lice pozivam da prekinete ovu sjednicu jer nije u sladu s Ustavom i Poslovnikom - navela je SDA-ova zastupnica.

Materijal dostavljen

Predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić kazala je da ima informaciju da je materijal dostavljen, ali je ipak tražila da se sve provjeri.

Nakon toga zatražila je pauzu.

Prisutnim novinarima se na pauzi obratio Mirsad Zaimović, šef Kluba SDA.

-  Mi jednu stvar ponavljamo već dugo, SDA je nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, kao što je HDZ Trojka proglasila nezaobilaznim faktorom. Nisu sazreli uslovi da biramo predsjednika FBiH, jer treba biti paket sa premijerom i Vladom FBiH. Gospodin Lendo nece dati saglasnost - rekao je.

Dodao je da je jedno od rješenja da se izmijeni Ustav.

- Mi ćemo ustavne izmjene podržati, da se prostorom većinom bira Vlada FBiH. Sve ostalo je pravljenje političkog džuboksa od strane Čovića - rekao je.

Zaimović: SDA ima 13 delegata. A. Kukić

Predlažu izmjene Ustava koje ce podržati, naglašava.

- Želimo da proste većine definišemo u Ustavu i pomogli bi na taj način ovoj većini da formira vlast - stava je Zaimović.

Napomenuo je da SDA ima 13 delegata i da je nezaobilazan faktor i da se Ustav ne može koristiti prema potrebi. 

Prekid sjednice

Sjednica je nastavljena nakon pauze. Sekretar Doma je kazao da su svim zastupnicima poslani akti koje je Bišćević - Tokić spomenula.

Međutim, Biščević - Tokić kaže da dopisi jesu upućeni kako je naveo ali da s pozivom za sjednicu, koji su dobili 24.2.2023., poslanici nisu dobili materijal za sjednicu ni izjašnjenje tri kandidata sa njihovim potpisima da nije postignut dogovor. Još jednom je pozvala na prekidanje sjednice.

Odlukom predsjedavajuće slijedi pauza od pola sata kako bi se dogovorili o nastavku sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.