NE SVIĐA MU SE INTERVJU

Bakir Izetbegović se obrušio na novinare Amira Zukića i Vildanu Selimbegović

Imao je Izetbegović i prije običaj prozivati novinare nelojalne dinastiji, od čega je najčuveniji primjer bio optuživanje Senada Hadžifejzovića

Bakir Izetbegović s Amirom Zukićem u emisiji Pressing. N1 screenshot

Danijal Hadzovic

28.2.2023

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na svom Facebook profilu objavio je status u kojima se obrušio na novinare Amira Zukića, čelnog čovjeka N1 televizije i Vildanu Selimbegović, urednicu Oslobođenja.

Da intervju, pa popljuje

Naime, očigledno nezadovoljan intervjuom i utiskom koji je ostavio, Izetbegović je odlučio  preko Facebook statusa obračunati se sa Zukićem, kojeg je optužio da je pokušavao da ga „omete“ te da je iznosio „niz neutemeljenih tvrdnji“.


Staus Bakira Izetbegovića. Facebook

Razumljivo je da je ovaj intervju Izetbegovića pomalo možda i iznenadio, s obzirom da je navikao uglavnom gostovati u režimskim medijima gdje odgovara na pitanja s kojima se unaprijed upoznao.

Ipak, čini se da je Izetbegovića posebno pogodilo što ga je Zukić udario tamo gdje je najosjetljiviji – na suprugu Sebiju.

Izetbegoviću je konkretno zasmetalo pitanje vezano za njenu izjavu na predizbornom skupu.

- Jednu bitnu, neistinitu tvrdnju nažalost nisam uspio demantovati. Radi se o tezi voditelja da je moja supruga, parafrazirajući izjave Amora Mašovića, prijetila glasačima da će „završiti u masovnim grobnicama ako budu glasali za druge, a ne za SDA“. I Mašović i Sebija Izetbegović su upozoravali da nejedinstvo i konflikti unutar bošnjačkog korpusa mogu narod povesti stazama koje vode u nova stradanja. Iz priloženog videa je sasvim jasno da se radi o pozivu na jedinstvo naroda, na prestanak konflikta, a ne o prijetnjama onima koji neće da glasaju za SDA – tvrdi Izetbegović.

Vrijeđanje inteligencije

Ono što je Sebija Izetbegović  tada izjavila referirajući se na Amora Mašovića je, citiramo:

- Ako oni koji su otpali od nas pobijede, odvest će nas to u tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice – kazala je Sebija Izetbegović.

Drugim riječima, Sebija je, kao što je Zukić to i ponovio, doslovno poručila da će pobjeda opozicije na izborima značiti da će Bošnjake odvesti u tomašice i masovne grobnice.

Ipak, prema tumačenju Izetbegovića optuživati opoziciju da narod vodi u masovne grobnice je zapravo poziv na jedinstvo naroda i prestanak konflikta.

Naravno, na ovakve manipulacije, nebuloze i podvale od Izetbegovića smo već uveliko navikli. Govorimo ipak o čovjeku koji je u istoj emisiji tvrdio da Izetbegovići žive skromno i da je činio sve da revizija presude protiv Srbije za genocid uspije.

Osim Zukića, Izetbegović se obrušio i na urednicu Oslobođenja Vildanu Selimbegović, za koju je napisao:

- Nastavak neutemeljenih tvrdnji o „prijetnjama masovnim grobnicama“ uslijedio je jučer u tekstu urednice Oslobođenja Vildane Selimbegović, koja se referirala na moje gostovanje u Pressingu. Selimbegović u istom tekstu pokušava i da unese nesporazum i konflikt među bošnjačke lidere, pa je ustvrdila da „se lider SDA hvali kako je on bio nalogodavac reisu-l-ulemi u zatvaranju paradžemata u BiH“!? – napisao je Izetbegović.

Možda Izetbegović nije svjestan značenja svojih riječi, kao što možda nije ni u slučaju supruge, no ono što je doslovno rekao bilo je upravo to da je pomagao reisu-l-ulemi u zatvaranju paradžemata.

Imao je Izetbegović i prije običaj prozivati novinare nelojalne dinastiji, od čega je najčuveniji primjer bio optuživanje Senada Hadžifejzovića da je snishodljiv prema gostima iz Srbije i Hrvatske.

Mnogo direktnije medije su napadali njegovi stranački kerberi, da ne spominjemo botove s kojima se nasmijan fotografirao, a koji neistomišljenike dinastije i „neposlušne“ novinare mjesecima najbrutalnije vrijeđaju, prijete im, prave montaže i pozivaju na njihov linč.

Izetbegović u društvu jurišnika Mulahusića. Facebook

Dvostruki standardi

No, zanimljivo je i ovaj put primijetiti dvostruke standarde. Naime, kada je Elmedin Konaković javno prozvao samoprozvanog novinara, a zapravo propagandistu režima povezanog s bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom zbog  upornih uvreda na svoj račun i vrijeđanja porodice, od režimske mašinerije dočekan je salvom protesta i otpužbi za pritisak na medije i pokušaje uvođenja terora nad neistomišljenicima.

Ali kada SDA u krajnje brutalnom obliku verbalno napada novinare čije prozivanje sada preuzima i sam predsjednik stranke Bakir Izetbegović, to je valjda prihvatljivo ponašanje.

To još jednom pokazuje da je SDA kao jedna interesna grupa odavno izgubila bilo kakvu ideologiju, principe, vrijednosti i svrhu, osim vlasti kao svrhe same po sebi. A u tom cilju se s jedne strane ne libi vršiti otvoreni verbalni linč prema svima koji im stanu na put ili ih kritikuju, a s druge kmečati o ljudskim pravima, slobodama govora, ustavima i demokratiji onda kad se sami osjete ugroženim. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.