POTVRDA DANAS

Nova-stara postava: Ovu su imena ministara u novoj Vladi KS

Dva ministarstva dobit će i Stranka za BiH. Većinu NiP-ovih funkcija zadržat će dosadašnji ministri

Nihad Uk. Naša stranka

Danijal Hadzovic

8.3.2023

Imena svih ministara nove Vlade Kantona Sarajevo trebala bi biti poznata danas.

Stara imena

Premijer  Kantona Sarajevo, kao što je najavljeno, bit će Nihad Uk (Naša stranka). Ministarske funkcije nastavit će obavljati uglavnom dosadašnja imena. Većinu NiP-ovih funkcija zadržat će dosadašnjih ministri. Ministar za boračka pitanja ostat će Omer Osmanović, MUP-a Admir Katica, osnovnog i srednjeg obrazovanja Naida Hota-Muminović, a umjesto Adnana Delića na čelo Ministarstva privrede dolazi Zlatko Mijatović. Delić s druge strane očekuje da postane ministar na nivou FBiH.

Ministrica pravde ostat će Daria Softić-Kadenić iz NS-a, a još se očekuje da ova stranka objelodani ko će biti njihov ministar za visoko obrazovanje.

Ostaju Vranić i Šteta

SDP će u Vladi ostaviti Harisa Vranića (Ministarstvo zdravstva) i Adnana Štetu (Ministarstvo saobraćaja). Pored toga, za ministra kulture i sporta trebali bi postaviti Kenana Magodu, dok će Enda Pečenković biti imenovana za ministricu za rad i socijalnu politiku.

SBiH, koja ulazi u Vladu kao novi partner,  dobit će dva ministarstva. Almir Bečarević trebao bi biti imenovan za ministra prostornog uređenja i komunalne privrede, a ministar finansija bit će Emir Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.