AFERA RESPIRATORI

Odbrana Fahrudina Solaka: Očekujemo oslobađajuću presudu

Dodala je i da smatram da Solak Fahrudin nije pogriješio, kada je nastupio po član 10 Zakona o javnim nabavkama

Bajramović: Moje izlaganje se odnosilo na to da nema krivičnog djela. Avaz

Piše: Eldar Abaz

8.3.2023

Na današnjem ročištu u aferi "Respiratori" s iznošenjem završnih riječi započela je i odbrana Fahrudina Solaka, njegova braniteljica Marsela Bajramović između ostalog, kazala je da bi Solak, da nije poduzimao radnje koje jeste u vrijeme proglašenja prirodne nesreće počinio krivično djelo.

Nakon ročišta, Bajramović je u kratkoj izjavi istakla da se bave u završnoj riječi dokazima, i to onim materijalne prirode, a dodatno su upotpunjeni izjavama svjedoka.

- Previše je vremena ovdje potrošeno, pozivajući tolike svjedoke, a ono o čemu su oni svjedočili postoji dokumentacija – kazala je Bajramović.

Dodala je i da smatram da Fahrudin Solak nije pogriješio, kada je nastupio po član 10 Zakona o javnim nabavkama, saopćenju koja je izdala sama Agencija za javne nabavke.

- Očekujem oslobađajuću presudu, a svakako će se u nastavku obratiti i moj branjenik, a moje izgladanje se odnosilo na to da nema krivničnog djela, jer nezakonito nije uradila ništa ni Vlada, ni Federalni štab a ni sam Solak, a ako se zauzima takav stav onda svi bi trebali da budu optuženi, jer ove odluke su odluke kolektivnih tijela – kazala je Bajramović.

Također, u toku pretresa odbrana Fahrudina Solaka se osvrnula i na riječi ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare sa proširene sjednice Vlade na kojoj je kazao: "Nemojte da nam zakon bude važniji od života građana".

Podsjetila je da je Solak nakon izbijanja afere u medijima sam predložio Tužilaštvu KS da provede istragu, "kako bi skinuo ljagu sa sebe i FUCZ", kao i da je sam podnio zahtjev za privremenu suspenziju do okončanja procesa.

Osvrnula se i na da je pozivan veliki broj potpuno nerelevantnih svjedoka, s obzirom na to da postoji dokumentacija za sve što je poduzimano, te ustvrdila da ni u jednoj radnji Fahrudina Solaka nema obilježja bilo kojeg krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.