SARAJEVO

Konaković i Saracin: Pozitivan značaj dejstva kandidatskog statusa

Konaković je ocijenio da je to pravi put da se napravi pozitivan korak ka izlasku iz političke depresije u koju su narodi u BiH zapali

Elmedin Konaković i Manuel Saracin. Ministarstvo vanjskih poslova

H. J. I.

9.3.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas sa specijalnim izaslanikom vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom (Sarrazin).

Konaković je istakao pozitivan značaj dejstva koji je na Bosnu i Hercegovinu ostvarilo dobivanje kandidatskog statusa te paralelno s tim uspješna uspostave nove političke klime u Bosni i Hercegovini, a sve se očitovalo brzim formiranjem vlasti na državnom nivou.

Put BiH ka EU

Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema EU i ponovo podcrtao da građani u Bosni i Hercegovini žele osjetiti pozitivne pomake prije svega. S tim u vezi osvrnuo se na na potrebu što skorijeg formiranje vlasti na ostalim nivoima.

Ministar je realnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini naveo kao nešto čega je "nova politička garnitura" svakako svjesna, ali i da se čini sve kako bi i se i za to našlo adekvatno rješenje.

Njemačka je dokazani veliki prijatelj Bosni i Hercegovini i ono što Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni su napori koje Njemačka ulaže u Bosnu i Hercegovinu kroz investicijsku razvojnu pomoć.

Ministar je ocijenio da je to pravi put da se napravi pozitivan korak ka izlasku iz političke depresije u koju su narodi u Bosni i Hercegovini zapali. To se očituje kroz ubrzano iseljavanje radno sposobnog stanovništva, a investicije su ono što može paralelno sa političkim razvojem pokrenuti i svaki drugi razvoj kako bi država napredovala.

Politički i ekonomski trenutak

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin složio se sa konstatacijom da je kandidatski status Bosne i Hercegovine svakako inspiracija i Njemačkoj strani koja je itekako svjesna potencijala koje Bosna i Hercegovina posjeduje i da dolazi sa porukom da i u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu Zapadnog Balkana Njemačka svakako želi uraditi ono što je za sve zemlje regiona najbolje.

Specijalni izaslanik je istakao kako je svjestan i političkog i ekonomskog trenutka te da smatra kako je svakako potrebno određeno vrijeme i pažljivo postupanje te još jednom potvrdio čvrstu opredjeljenost Vlade Savezne Republike Njemačke za dijalogom i pomaganjem u traženju konstruktivno dobrih rješenja za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region Zapadnog Balkana, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.