"TOTALITARNI REŽIM"

Denis Zvizdić: Dodik je predložio skandalozan i zastrašujući zakon

Novinari u RS, opozicija i cjelokupna bh. javnost mora podići svoj glas protiv ovoga zakona, istakao je

Denis Zvizdić gostovao na O Kanalu. Printscreen

H. J. I. / O Kanal

9.3.2023

Puno je aktuelnih tema i pitanja, ali novi napadi na novinare, te vraćanje klevete u Krivični zakon RS svakako se izdvajaju. Dodik je jučer pojedine novinare okarakterizirao kao spodobe, već jutros je imovina nekih od njegovih kritičara oštećena. U kom to pravcu Dodik vodi ovaj entitet? 

Ovakve zakonske ideje i napade na novinare koji pišu protiv vlasti viđamo u nekim totalitarnim ili polutotalitarnim režimima... Sve to komentirao je za Dnevnik O Kanala Denis Zvizdić. 

Totalitarni režim

- Upravo pred kraj njegove radne i političke karijere njegova je namjera da od RS napravi totalitarni režim. Imajući u vidu ko su mu uzori, ne začuđuje da pokušava iste te principe i zakone donijeti i u RS. Zakon koji je predložen je skandalozan i zastrašujući. Treba od novinara da napravi podanike njegove politike i tjera ljude na autocenzuru. Novinari u RS, opozicija i cjelokupna bh. javnost mora podići svoj glas protiv ovoga zakona. Takav zakon je sigurno protuustavan i suprotan svim načelima. Opozicija uvijek ima mogućnost da djeluje institucionalno i da putem Parlamenta BiH podnese zahtjev o ocjeni ustavnosti. Ovo se ne smije dozvoliti i imat će posljedice na cijelu BiH - rekao je Zvizdić. 

Iz RS-a, tačnije od Dodika, danas ponovo prijetnje otcjepljenjem a u vezi s donošenjem novog zakona koji tretira pitanje imovine. Šta je rješenje za ovakve postupke?

- Bh. političke partije koje žele dobro BiH moraju odmah izaći iz spirale dnevno- političkog sukobljavanja sa Miloradom Dodikom. Naravno, to je politički profitabilno i dnevna "tuča" sa njim diže rejting i pojedincu i političkim partijama. Postoje teme koje su kardinalno važne za BiH i na koje treba odgovoriti. Dodik nikada ne može napraviti secesiju RS i ne može kardinalno uticati na teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Naučio je u proteklih 15 godina da kada god zaprijeti sa secesijom da međunarodna zajednica bude spremna da mu izađe u susret. Međunarodna zajednica je naučila lekcije i neće više naivno postupati i prihvatiti ovu Dodikovu igru. Dodikove prijetnje o secesiji su iluzorne i bezube i nemaju nikave osnove. Jedini titular državne imovine BiH je država Bosna i Hercegovina.

Dodikova mržnja prema BiH je metastazirala

Koliko će uopće novoj većini biti jednostavno raditi na nivou BiH s Dodikom koji se baš i nije promijenio, a što su neke vaše kolege iz Osmorke očekivale, najavljivale... Očito je da stranke iz Sarajeva izbjegavaju teže reakcije, konfrontaciju... Do kada ćete moći ovako?

- Mi nismo u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om, nego sa ustavno - političkim izbornim sistemom BiH. CIK nije bio hrabar da ponovi izbore u RS koji bi pokazali sasvim drugi odnos snaga. Ne mislim da se Dodik suštinski promijenio i njegova mržnja prema BiH metastazirala. On je čovjek koji ima jednu vrstu reflaksa da djeluje praktično.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.