PREDSJEDAVAJUĆI DN

Špirić: Kriza u FBiH eskalirala do mjere da se poziva na oružane sukobe

Svi upućuje na to da neko želi zadržati stanje krize u BiH ne birajući sredstva, kazao je

Nikola Špirić. Armin Durgut / PIXSELL

SRNA

10.3.2023

Predsjedavajući Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da će institucije vlasti na nivou BiH imati veliki problem ukoliko se ne riješi kriza vlasti u Federaciji BiH "koja je eskalirala do mjere u kojoj se poziva na nerede, pa čak i na oružani sukob."

On smatra da su svakodnevne optužbe između političkih aktera u FBiH najveći neprijatelj napretka BiH, te da ne postoji nijedan razuman argument da se RS optužuje za generisanje krize u BiH.

"Nisu jasni istupi iz ambasada"

- Zbog toga su sve manje jasni istupi iz ambasada i međunarodnih organizacija koji po svaku cijenu pokušavaju nametnuti krivicu RS i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku. Nemoguće da ne vide da je u RS vlast formirana u zakonskom roku, a Vlada FBiH je četiri godine u tehničkom mandatu. Ustavni sud FBiH jedva je popunjen, Klub Srba je nakaradno popunjen i ne sprovode se odluke Ustavnog suda, a imovina Srba u FBiH nestaje iz grunta - rekao je Špirić Srni.

On navodi da se sve vrijeme krive institucije RS za "otimanje imovine iako se poštuje svako slovo Ustava BiH, domaćeg zakonodavstva i međunarodne legislative o ljudskim pravima."

Problemi se uvoze

- Svi ovi argumenti upućuju da neko želi zadržati stanje krize u BiH ne birajući sredstva - kazao je Špirić.

On je istakao da je ovo vrijeme globalne dekadencije u kojoj se kriza nudi kao rješenje, te je indikativno da se u BiH konstantno proizvode, ali i uvoze problemi.

- RS neće biti dio problema nego će ostati na ustavnim pozicijima i u okviru zakona, a bilo bi poželjno da to shvate i politički akteri u FBiH ukoliko im je BiH zaista toliko bitna - poručio je Špirić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.