PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević: Ne moramo se uvijek slagati sa Šmitom

Ogrešević smatra da se uvijek može pokrenuti novi politički dogovor

Nermin Ogrešević. Fena

H. J. I.

10.3.2023

Uveliko traju pregovori i lobiranja kako bi se u narednih nešto manje od mjesec dana postigao dogovor o premijeru i sastavu nove Federalne vlade.

Za sada, sastanaka ima, ali pomaka nema. Ove sedmice Lidija Bradara sastala se u dva navrata s Nerminom Nikšićem, a jučer su potpredsjednici Lendo i Stojanović bili s predstavnikom Njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom (Sarrazin). I dalje su stavovi nepromijenjeni – Trojka plus očekuje da Refik Lendo podrži vladu bez SDA, dok Lendo, s druge strane, najavljuje da promjene stava neće biti. Mnogo je opcija u igri, a o tome govorio je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza, u emisiji "7 PLUS" Hayat TV.

Ogrešević: Želimo biti dio većine

- Nisam upućen u sadržaj razgovora. Poznato je da je visoki predstavnik nametnuo izmjene Ustava na dan izbora i naravno da imamo situaciju i pravila koja važe od tog trenutka i ona su proizvela situaciju u kojoj se trenutno nalazimo – rekao je Ogrešević.

Istakao je da imamo državu i ona je Bosna i Hercegovina. Kaže da prema tome možemo raditi na izmjeni Ustava i organizacije države kao svaka druga zemlja ako vidimo da određena rješenja nisu adekvatna u vremenu u kojem živimo.

- Za mene je najbitnije da imamo stav da ne bi bili dio većine ako nismo do kraja uredili situaciju u kojoj se sad nalazimo. Želimo biti dio većine i vlasti ako to bude na način kako smatramo da je korektno prema Bošnjacima, građanima i shodno situaciji i kakav imamo ustavni ambijent u kojem se sad nalazimo – kazao je Ogrešević.

Novi politički dogovor

Ogrešević smatra da se uvijek može pokrenuti novi politički dogovor.

- Možemo ponuditi izmjene Ustava Federacije, ali treba postojati dovoljna većina da se te promjene izglasaju. Mi smo zemlja koja ima visokog predstavnika i OHR, upućeni smo na saradnju i sa njima, ali to ne znači da se moramo uvijek slagati. Stav je bio da je mijenjati pravila na dan izbora nedemokratski. Puno bitnih pitanja je na stolu kada je u pitanju BiH i oko njih se trebamo okupiti. Možda smo previše popuštali – zaključio je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.