NEIZBRISIV TRAG

Na današnji dan rođen legendarni general Jovan Divjak

Zauvijek će biti upamćen po tome da je stao u odbranu pravde i istine, te zbog svog stava i neustrašivosti

Divjak: Da je živ danas bi slavio 85 godina. Avaz

E. Ma.

11.3.2023

Na današnji dan 1937. godine rođen je Jovan Divjak, bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Legendarni general će zauvijek biti upamćen po tome da je stao u odbranu pravde i istine, te zbog svog stava i neustrašivosti.

Pomogao je mnogima

Od 1966. godine živio i radio u Sarajevu, bio je Bosanac po izboru. Sa suprugom Verom dobio je dva sina, Želimira i Vladimira.

Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a nakon toga se školovao u Francuskoj. Poslije je Divjak radio kao predavač u kasarni "Maršal Tito" u Sarajevu. 

Od 1984. je bio komandant Teritorijalne odbrane Mostar, a u aprilu 1992. postao je zamjenik komandanta Teritorijalne odbrane BiH.

On je tokom rata postao jedan od zamjenika komandanata Armije BiH i komandant Teritorijalnog okruga Sarajevo. Godine 1993. mu je dodijeljen čin brigadnog generala.

U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama.

Orden Legije časti

Jovan Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu. Njegov otac je u to vrijeme radio kao učitelj u Golupcu na Dunavu. Porodica se tri godine kasnije vratila u Bosnu i Hercegovinu, pa je Jovanova sestra Nada rođena u selu Jablanica kod Gradiške. Tokom Drugog svjetskog rata su živjeli u Rumuniji.

Divjak je osnovnu školu završio u Bosanskoj Krupi, te upisao Gimnaziju u tom gradu. Međutim, tada su preselili u Zrenjanin gdje je završio Gimnaziju. Roditelji su mu u to vrijeme već bili razvedeni, pa uprkos tome što je bio odličan učenik, majka nije imala novca da ga pošalje na studije psihologije i pedagogije, premda je to želio. Godine 1956. je upisao Vojnu akademiju u Beogradu. Završio je 12. klasu, kurs komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Od 1964. do 1965. godine specijalizovao se na Vojnoj akademiji u Francuskoj (Ecole d`etat majore). Govorio je francuski jezik.

U julu 2001. godine dobio orden Legije časti. To je doživio kao priznanje BiH, priznanje ljudima kojima je BiH paradigma jedinstva u razlikama. Dvije godine kasnije Sud u Hagu ga je oslobodio odgovornosti za Dobrovoljačku.

Godine 2008. Srbija je podigla optužnicu za ubistvo 11 vojnika JNA tokom 2. i 3. marta 1992. godine u Dobrovoljačkoj u Sarajevu. Divjak je prvi put uhapšen 2010. godine na aerodromu u Minhenu tokom putovanja u Berlin. 

Međutim, ubrzo je pušten. 3. marta 2011. godine uhapšen na aerodromu u Beču po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Republike Srbije zbog zločina u Dobrovoljačkoj.

Njegovo hapšenje je izazvalo burne reakcije ne samo u BiH nego i u regionu. Krajem jula sud je odbio da ga izruči Beogradu, pa se vratio u Sarajevo. Na velikom dočeku u Skenderiji bili porodica, rodbina, prijatelji, stipendisti i saradnici njegove Fondacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.